Cultura 06/05/2016

Devuitè Festival de teresetes amb potents propostes per a adults

Enguany hi participen més pobles a més d’apostar per la representació d’obres adreçades a un públic madur

Josep Salmeron
4 min
FUSIÓ D’ARTS ESCÈNIQUES
 Al teatre de teresetes hi tene cabuda multitud d’elements per contar històries.

PalmaUn any més, i ja en van devuit, el teatre de teresetes viu els seus dies d’esplendor en el seu Festival internacional que té lloc a Mallorca. Enguany participen més municipis dins la xarxa d’actuacions que es faran entre l’11 i el 15 de maig, i aquesta vegada es dóna més impuls a propostes teatrals que van adreçades a un públic més madur, per poder potenciar, així, que el teatre de titelles arriba més enllà que el d’un públic infantil.

“L’entusiasme del públic és el que ens fa tirar endavant”, afirma la directora del festival, Aina M. Gimeno, que explica que “mantenim els objectius” pels quals va néixer i que han fet créixer el Festival: descentralitzar-lo de Ciutat i representar-lo per tota l’illa, principalment la part forana; i apropar les teresetes a tot el públic en general.

36 actuacions arreu de l’illa

Un total de 12 companyies (dues més que l’any passat) participaran en aquesta nova edició, entre les quals n’hi ha de 5 internacionals, 2 de Catalunya i 5 més de Mallorca. Totes elles duran a terme un total de 36 representaciones en catorze municipis diferents: Alcúdia, Algaida, Andratx, Bunyola (que s’hi incorpora per primera vegada), Felanitx, Inca, Muro, Palma, Pollença, Porreres, sa Pobla, Santanyí, ses Salines i Sineu.

Tot i que el festival començarà l’11 de maig a Alcúdia, l’actuació inaugural serà el dijous 12 a la sala petita del teatre Principal de Palma, amb una aposta “potent”, assegura Aina Gimeno, de la companyia francesa Collectif aië aië aië amb l’obra La meva cérvola i el meu conillet. Dos actors entraran en escena amb una taula petita com a únic element d’attrezzo i també la música, que serà el fil conductor d’una història on en comptes de teresetes es manipulen objectes de porcellana. Tot això durant 30 minuts que aniran “a tot drap” i en els quals cabrà l’amor i la tragèdia.

La companyia catalana Eudald Ferré & Luca Ronga i la seva obra 'Z, Les aventures del Zorro'

Precisament, en aquesta edició, a Palma s’ha ampliat l’oferta de representacions (un total de 22) i nous espais com el Museu de Sa Jugueta, perquè “de vegades els espais escènics són massa grans” i hi ha obres que obtenen un millor resultat davant un escenari més íntim i reduït. També, des de Cort, que col·labora amb el Festival, ha volgut traslladar una de les actuacions més enllà del centre històric, on es fan la resta, amb un intent de contribuir a l’animació cultural de la perifèria de Ciutat. En aquest cas, i aprofitant la Fira del cargol, Sant Jordi acollirà l’obra Ànima i cor de la companyia italiana Is Mascareddas al centre Es Liceu el diumenge 15.

Versatilitat escènica

Que el teatre de teresetes encara estigui mitificat com un entreteniment per a nins no és sinó una manca més de consum d’aquest art escènic per part de la societat que, influenciada per l’afer de les institucions, sobretot les més petites que les usen per emplenar actes culturals i acontentar les famílies, i la difusió que es rep de les teresetes, que és més aviat difosa, augmenta i manté la idea que una titella, un somriure d’un nin.

Titella de la companyia Alex Marionettes, de Macedònia. Estrenarà l'obra 'Alex Barti show'

No obstant això, cada vegada més el Festival rep un espectador que fuig d’aquesta idea i observa el teatre de teresetes com una amalgama d’arts escèniques on es pot combinar i donar vida a molts objectes per construir noves formes de contar històries. Per això, trobarem companyies que manipulen guants, d’altres usen les ombres, combinen elements naturals amb artificials... tot això en un festival que rebrà la visita de programadors vinguts principalment de Montpellier, Màlaga, Bilbao o Burgos, els quals ajudaran a les companyies d’aquí i les de fora a intercanviar contactes i obtenir projecció exterior.

Palma acull enguany més espais i actuacions

En aquesta nova edició, Palma acollirà més actuacions en nous espais que s’han incorporat en el Festival internacional de teresetes.

D’un total de 36 representacions, el centre històric de Ciutat n’oferirà 22, repartides pels teatres Principal i Catalina Valls, el pati de la Misericòrida i el museu de Sa Jugueta. Aquest darrer espai, dedicat a actuacions més íntimes que obtenen un millor resultat amb un escenari més petit, segons ha explicat la directora del Festival, Aina Gimeno. Però també es faran representació al centre Es Liceu de Sant Jordi, -amb motiu de la Fira del cargol el proper diumenge 15- amb la intenció de traslladar activitats culturals a àrees perifèriques de Palma.

Finalment, a la Sala Zero del Principal es durà a terme un taller de construcció de teresetes de poliestirè adreçat a un públic familiar. De la mà de la companyia Tof Theatre, que té com a director Alain Moreau, s’intentarà cercar d’una manera didàctica diferents tècniques de manipulació de la titella, més que la creació de la titella en si, ja que “això ho podran acabar els nins a casa”, explica Aina Gimeno.

La directora Aina Gimeno (a la dreta de la imatge) juntament amb membres de les companyies que participaran al Festival i també representants institucional.
stats