Pensament

El 'democ-racisme' i una "aldea gal·la" de pensament

Dénia acull la segona edició del Festival de les Humanitats sense tenir assegurat el suport de la Generalitat Valenciana

ARA
2 min
Una de les sessions de Festival de les Humanitats de Dénia

Torna per segon any el Festival de les Humanitats de Dénia, ciutat turística, gastronòmica i cultural amb 48.000 habitants, situada a mig camí entre València i Alacant. El festival va néixer l'any passat apadrinat pel president valencià, Ximo Puig, i amb Theodor Kallifatides obrint la sessió inaugural. Aquest octubre (del 26 al 28) torna la cita. Però a la Generalitat Valenciana, i a la majoria d'institucions, hi mana l'aliança de la dreta i la ultradreta. Ens sentim una mica com "l'aldea gal·la" d'Astèrix, diu l'alcalde socialista de la ciutat, Vicent Grimalt, que afirma que amb suport o no del govern autonòmic –que no està assegurat– la trobada seguirà. Compta amb el suport de les cinc universitats del territori i de la fundació cultural de l'empresa Baleària, fundació liderada per Josep Vicent Mascarell.

Com en la primera edició, el filòsof Josep Ramoneda dirigeix el festival, que entre els convidats té el músic, poeta i polític turc Zülfü Livaneli, creador del concepte "democ-racisme". La inauguració anirà a càrrec seu, mentre que el segon dia destaca la participació de l'assagista i novel·lista indi Pankaj Mishra, una veu rellevant dels nous pensadors asiàtics, i la de la historiadora francesa Sophie Baby, experta en "malestar social". La cloenda, el dissabte 28 d'octubre, anirà a càrrec del filòsof Francesc Colomer, expert en ètica i intel·ligència artificial.

La voluntat del festival és abordar els grans debats actuals fent que es trobin experts de diferents disciplines: des de l'autoritarisme postdemocràtic fins a la decadència d'Europa, passant per la dialèctica entre velles utopies i noves distopies, les arrels socioeconòmiques del malestar creixent, la crisi climàtica i la intel·ligència artificial. Durant tres dies hi haurà una quarantena de ponents, tots presencials, i s'esperen uns 500 matriculats.

stats