ARA Llegim
Cultura 23/08/2014

El món de la cultura plora la pèrdua de l'editor Jaume Vallcorba

Escriptors i editors lamenten la desaparició prematura del fundador de Quaderns Crema i Acantilado

Ara
2 min
Vallcorba, a la seu de Quaderns Crema i Acantilado

BarcelonaLa mort de Jaume Vallcorba ha sacsejat el món de la cultura catalana. Diversos escriptors i editors ja han mostrat el condol públicament:

– Isabel Martí, editora de La Campana, ha dit que "Vallcorba era Europa, recuperar la tradició amb tota la modernitat possible". La seva desaparició suposa "la pèrdua de la Catalunya europea". I ha afegit: "Crec que el Jaume és un model inoblidable i fonamental per a la cultura catalana".

Quim Monzó, escriptor i periodista, ha publicat tots els seus llibres a Quaderns Crema. Ha penjat tres vídeos de cançons, 'Be-bop-a-lula', en versió de John Lennon, 'Slave to love', de Bryan Ferry, i 'Crocodile rock', d'Elton John.

– Màrius Serra, escriptor: "Gràcies per tot, Jaume Vallcorba. Per tants bons llibres i per l'autoestima a la literatura catalana. I per aquell viatge a Finisterre..."

– Ferran Mascarell, conseller de Cultura de la Generalitat: "Ha estat un gran humanista, un dels més grans editors que ha tingut el nostre país". Per Mascarell desapareix "un dels gran homes de la cultura", i destaca la "feina excepcional de fons en el sentit d'entendre que la cultura d'un país és allò que el fonamenta".

– Jordi Llavina, escriptor: "Era, d'entrada, un home que feia la seva feina fins a les últimes conseqüències: es deixava moltes hores en la millora d'un original o es deixava la pell per aconseguir els drets d'un autor que li interessava. La seva obra publicada és, ras i curt, colossal, irrepetible. Pels textos medievals que ha tornat a fer brillar, en edicions magnífiques, d'una encomiable pulcritud. Per la dimensió que han aconseguit alguns autors catalans del seu catàleg. Per la impressionant recuperació que ha dut a terme d'alguns dels grans noms de la tradició europea d'entreguerres, amb Joseph Roth i Stefan Zweig al capdavant..."

Jordi Martín Lloret, traductor: "El món d'ahir s'ha acabat per sempre. Descansi en pau, Vallcorba, i molta sort a les noves generacions".

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes: "Amb la mort de Jaume Vallcorba ens deixa un dels grans: una pèrdua majúscula per a les lletres i la cultura catalanes".

stats