Cultura 23/12/2021

Crítics i comissaris reivindiquen cobrar les feines que els encomana el Consell de Mallorca

"Volem participar i participarem en les activitats promogudes per les institucions, sempre que es respectin les bones pràctiques i la nostra qualificació professional", apunten en un comunicat

ARA Balears
2 min
La Misericòrdia, seu del departament de Cultura del Consell de Mallorca.

L'Associació de Crítics i Comissaris d’Art de les Illes Balears (ACCAIB) acaba de fer pública la renúncia a formar part de la Comissió Tècnica de Selecció de Projectes Expositius del Consell de Mallorca. Segons expliquen en un comunicat, la feina encomanada no és remunerada: "Aquesta invitació a fer una feina professional pròpia de les nostres competències, que suposarà una inversió de temps, coneixement i esforç, i a la qual se'ns convida basant-se en el nostre prestigi i exercici professional, no és remunerada".

Els comissaris i crítics independents reivindiquen que es respecti el seu "exercici professional", que ha de ser "compensat amb els honoraris adequats a la feina encomanada". Apunten que ja havien participat en les dues convocatòries anteriors d'aquesta comissió i que, en cada ocasió, havien fet constar que la participació dels professionals independents havia de ser remunerada. "Després de veure que en aquesta nova edició la feina que se'ns proposa continua sent de caràcter gratuït, hem decidit declinar la invitació. El nostre deure com a associació és fer garantir el compliment de les bones pràctiques en el desenvolupament de l'exercici professional i no contribuir a fomentar una precarització massa habitual en els temps actuals. Igual que quan, des de la institució, s'encarrega un treball a un lampista i es paga per aquesta feina, consideram que, quan s'encarrega un treball a un crític i comissari d'art, aquesta feina ha de ser remunerada".

El comunicat de l'ACCAIB conclou: "Volem participar i participarem en les activitats promogudes per les institucions públiques, sempre que es respectin les bones pràctiques i la nostra qualificació professional. Per això, sol·licitam a la directora insular de Cultura del Consell de Mallorca [Maria Pastor] que prengui en consideració la nostra justa reivindicació, alhora que ens oferim a col·laborar en totes aquelles activitats en benefici de la cultura i de les arts que se'ns proposin, sempre que siguin en unes condicions dignes i justes".

stats