Crítica de cinema

'Way down': l'‘Ocean’s eleven’ amb tocs ibèrics de Jaume Balagueró

El director lleidatà aparca el terror i signa un ‘thriller’ d’atracaments impossibles amb un repartiment multinacional

1 min
Luis Tosar i Sam Riley a la pel·lícula 'Way down'.

'Way down'

(2 estrelles)

Direcció: Jaume Balagueró. Guió: Rafa Martínez, Andrés Koppel, Borja Glez. Santaolalla, Michel Gaztambide i Rowan Athale. 118 minuts. Espanya (2021). Amb Freddie Highmore, Àstrid Bergès-Frisbey, Sam Riley, Liam Cunningham i Luis Tosar. Estrena als cinemes el 12 de novembre.

Uns buscadors de tresors perden una pista cabdal per trobar un tresor llegendari quan els guardacostes espanyols requisen el botí que extreien del fons del mar. Després d’una sentència judicial adversa, aquests emprenedors de la pirateria decideixen recuperar el que consideren seu: s’introduiran al Banc d’Espanya en ple Mundial de Futbol del 2010. El grup fitxa un enginyer jove i tímid que se sent atret pel desafiament de fer possible un atracament impossible.

El director lleidatà Jaume Balagueró (REC) aparca el terror fílmic i aporta la seva professionalitat a un thriller angloparlant orientat al mercat global, on José Coronado i Luis Tosar aporten el toc localista necessari a una paella per a turistes. Una previsibilitat agradable, però massa rutinària, plana per aquest film de càmera dinàmica i muntatge àgil que inclou tots els additius habituals: companyonia entre lladres, amor, traïcions, una mica d’humor, una mica d’acció... El resultat és un entreteniment despersonalitzat, definit pel que no és: Way down no és un thriller tens a l’estil de les col·laboracions de Jaume Collet-Serra amb Liam Neeson, ni una intriga adulta i conflictiva, ni tampoc és la fantasia esbojarrada que podria haver estat. Tot plegat sona a un càlcul comercial massa cautelós que només transmet sentit del joc mitjançant el seu final obert, un autohomenatge als protagonistes més que una porta real a una continuació que difícilment existirà.

stats