Cultura 24/02/2021

Cort commemora les víctimes del franquisme amb un sentit homenatge al Mur de la Memòria de Palma

Tal dia com avui de fa 84 anys, es condemnà Alexandre Jaume, Emili Darder, Antoni Mateu i Toni Maria Ques a la pena de mort

ARA Balears
2 min
La cerimònia d'homenatge a les víctimes del franquisme ha tengut lloc al Mur de la Memòria del cementiri de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha commemorat aquest dimecres 24 de febrer el Dia del record de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme amb un sentit homenatge al Mur de la Memòria del cementeri de Palma. El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, ha encetat l'acte recordant els fets que tal dia com avui de fa 84 anys succeïren quan es condemnà Alexandre Jaume, Emili Darder, Antoni Mateu i Toni Maria Ques a la pena de mort. "Tots pagaren amb la vida defensar la democràcia i els seus principis. Aquell episodi ja forma part de la memòria col·lectiva d'aquesta terra", ha destacat Carrió.

Per part seva, el batle de Palma, José Hila, ha remarcat que "fa més de 80 anys, Darder va impulsar la vacunació d'infants i adults i reformà per complet els serveis sanitaris municipals. Per això, els atacs vandàlics contra la seva estàtua, i la d'una altra figura com va ser Aurora Picornell, són tan intolerables". Hila ha afegit que "recordar les víctimes i recuperar les que encara resten a fosses és fonamental. I, sobretot, retre'ls homenatge a ells i a les seves famílies".

El batle de Palma, José Hila, ha fet un discurs en rècord a les víctimes del franquisme.

A més del batle de Palma i el regidor d'Educació i Política Lingüística, a l'acte hi han estat presents el regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo, i altres membres de la corporació municipal i també del Govern. També hi han assistit la presidenta de l'Associació Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, i Miquel Rosselló en representació de la Comissió 24 de Febrer. La música del violoncelista Esteban Belinchón i l'ofrena floral han posat punt final a la cerimònia d'homenatge.

Cal recordar que l'any 2018 l'Ajuntament de Palma va oficialitzar el 24 de febrer com el Dia de record a les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme amb la voluntat d'aconseguir-ne la reparació moral.

stats