Arqueologia
Cultura 07/11/2022

Confisquen una escultura ibera robada i mal restaurada d'un museu privat de Tarragona

Un home va trobar un bou del segle IV-V aC i el va vendre a una persona de Barcelona

2 min
Imatge del bou iber restaurat de males maneres

BarcelonaUn pagès d'un poble de Còrdova va trobar als anys 90, fent feina al camp, dos blocs de pedra que formaven l'escultura d'un bou. L'home, en comptes d'avisar de la troballa les autoritats, va rebre moltes ofertes de compra i va optar per vendre-la a un dels interessats, provinent de Barcelona. Després d'una investigació que es remunta al 2020, la Policia Nacional ha recuperat l'escultura espoliada: es tracta d'una obra d'origen iber que podria datar del segle IV o V aC. La peça representa un bou i va ser localitzada en un museu d'una fundació privada ubicat a la demarcació de Tarragona, segons la policia.

Un estudi acadèmic del 2004 publicat per un prestigiós arqueòleg i un article en una web d'una persona establerta a Còrdova parlaven d'aquests blocs de pedra. Eren dos testimonis oculars directes de la troballa, quan va aparèixer al camp. Així es va identificar el responsable de l'espoli, el veí d'una localitat de la província de Còrdova. L'home va explicar que, quan es va saber que havia localitzat aquestes restes, moltes persones es van interessar per adquirir-les. Finalment, les va vendre a un ciutadà de Barcelona. En la dècada dels 90 ja estava en vigor la llei de patrimoni històric espanyol, de manera que la troballa s'hauria d'haver comunicat a les autoritats competents, cosa que no es va fer. Per això, aquesta peça és ara de procedència il·lícita. El delicte, però, ja hauria prescrit.

La policia va descobrir en aquest museu una escultura íntegra i restaurada d'un bou, i es van fixar que estava formada per dos blocs. Això va aixecar les sospites. La peça es va traslladar a l'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya, on se'n va fer un estudi científic i tècnic. El resultat indica que no es van seguir els criteris i recomanacions emesos pels organismes competents en matèria de conservació i restauració del patrimoni cultural. A més, els tractaments de neteja aplicats i les intervencions fetes per unir els dos fragments hi han ocasionat alteracions "irreversibles", segons ha informat la Policia Nacional.

stats