Cultura 31/10/2021

El circ català té una nova casa a Bèlgica

El festival Theater op de Markt coprodueix creacions de la companyia "eia" i Joan Català

2 min
Un moment de l'espectacle 'L'âne et la carotte'

Pelt (Bèlgica)La programadora del festival belga Theater op de Markt, Martine Linaer, ha visitat Catalunya nombroses vegades i es coneix bé el circ català. "En diverses ocasions he vingut a la Fira Trapezi de Reus i a FiraTàrrega. Són aparadors del circ per a Europa i hi he pogut descobrir grans espectacles", explica Linaer. Durant un temps, la programadora venia a Catalunya per pescar artistes que després programava al Theater op de Markt, un festival belga que se celebra fins al 8 de novembre a Pelt, un municipi de la part flamenca del país. "Estem a 100 quilòmetres de Brussel·les però també molt a prop d'Holanda. Som un exemple que es pot fer un gran festival de prestigi internacional fora d'una capital europea", defensa Linaer. El Theater op de Markt té dues edicions, una a l'estiu i una a la tardor, i habitualment –en números d'abans de la pandèmia– rep més de 120.000 espectadors. És un motor per al sector del circ europeu, perquè bona part dels artistes que hi participen després són programats per teatres i festivals d'arreu del continent. El govern belga destina cada any al circ un pressupost de sis milions d'euros.

Arran de les seves visites a Catalunya, Linaer ha establert un vincle especial amb el circ català, i aquest any ha volgut que la relació fes un pas més. Per això el festival ha coproduït dos espectacles de Catalunya: Nuye, de la companyia de circ "eia", i El vol de l'enclusa, de Joan Català. Tots dos han fet residències a Bèlgica, on han creat els respectius muntatges. "Vam veure que coproduir amb artistes catalans era una manera d'ajudar-los a la internacionalització. L'experiència ha anat molt bé i ho seguirem fent en els pròxims anys", assenyala Linaer, que subratlla que el circ català "es diferencia del francès o del belga pel seu humor negre, un component molt propi dels creadors de Catalunya i que els fa especials".

Fer tornar el públic després d'un any tancats

Precisament aquest any la presència catalana al festival ha estat per sobre de l'habitual. La Generalitat hi ha enviat una delegació formada per programadors, directors, gestors i periodistes dins d'una de les 11 mesures del Pla d'Impuls al Circ. L'experiència també ha servit per comprovar les dificultats amb què es troben els teatres belgues perquè el públic torni a les platees. Fins a l'estiu, tots els teatres del país han estat tancats als espectadors i ara es troben que molts han perdut l'hàbit d'anar a veure arts escèniques. "Tot el sector sentim que el públic té molts dubtes, que és prudent. Hem presentat programacions estables però no compren entrades per a tot l'any, ho estem notant força –diu Linaer–. El nostre repte principal és ara aconseguir que la gent torni a venir al teatre".

stats