Cultura 25/05/2020

Els cinemes de Mallorca no preveuen obrir fins a l'estiu

Tot i que ja podrien obrir a partir d'aquest dilluns, diverses sales asseguren que no és viable per la limitació de l'aforament i per la manca d'estrenes

E. Navarro
3 min
Imatge de la Sala Rívoli de Palma, aquest dilluns

PalmaSense cinemes, almenys, fins a l'estiu. Tot i que la fase 2 de la desescalada preveu que es puguin obrir amb un terç de l'aforament, les sales de Mallorca no preveuen reobrir fins a final de juny o principi de juliol. Així ho afirma, per exemple, Joan Salas, al capdavant de la companyia Aficine, qui assegura que ja tenen enllestit el protocol de seguretat, però no els surt a compte obrir amb un aforament tan limitat. "A més, la gent ha vist moltes pel·lícules i sèries en les plataformes i ha de passar una mica de temps", opina Salas.

Un altre handicap és les distribuïdores, que tampoc no reprendran l'activitat de manera més o menys normal fins a final del mes que ve o mitjan juliol, tal com ha afirmat la Federació d'Entitats d'Empresaris de Cinema d'Espanya (FECE). Segons Salas, no duran el ritme d'abans, que era d'unes vuit o nou estrenes per setmana ("i potser de vegades era massa, admet"), sinó que en seran entre tres i sis, i sempre amb una producció de primera línia.

CineCiutat es manifesta en la mateixa línia i les seves dates d'obertura es mouen entre final de juny o fins i tot final d'estiu. El director dels cinemes de l'Escorxador recorda que, per a les sales més centrades en el cinema d'autor, l'estiu és una temporada baixa, perquè, si bé les grans distribuïdores comencen a comercialitzar títols de manera més o menys normal, les estrenes més importants en el cinema independent són -com sempre- a partir de setembre i octubre.

En el seu cas, dependrà també de l'evolució de la campanya de crowdfunding i de les mesures institucionals. "I ho farem sempre que considerem que es compleixen tres factors: la seguretat i sanitat dels nostres usuaris i treballadors, l'existència de contingut d'estrena regular proporcionat per les distribuïdores i en data i forma que posi en el menor perill possible la continuïtat del projecte, i la confiança dipositada per la nostra comunitat", exposen en un comunicat.

Els cinemes Artesiete del centre comercial palmesà Fan tampoc no posen una data concreta per tornar a obrir sales, però ja avancen que no serà imminent, sinó que "passaran setmanes". Les raons són les mateixes: manca d'estrenes per part de les distribuïdores a escala estatal i l'aforament limitat, que redueix significativament els guanys.

Estrenes esperades

Entre les grans produccions, les més esperades pròximament són Pinotxo, de Warner Bros i dirigida per Matteo Garrone; Mulan, de Walt Disney Studios i dirigida per Niki Caro; i Tenet, el darrer film de Christopher Nolan. A escala estatal, el 3 de juliol hi haurà la primera estrena: La lista de los deseos (A Contracorriente), una comèdia dirigida per Álvaro Díaz Lorenzo, amb Victoria Abril, María León i Silvia Alonso.

Un altre títol destacat arribarà, si tot va bé, el 10 de juny; és Under the skin, de Jonathan Glazer i amb Scarlett Johansson interpretant una extraterrestre amb aparença de dona que deambula pels carrers d'Escòcia, arrossegant homes solitaris i confiats a un destí incert.

A l'agost, per ara Warner manté la data d'estrena per a la segona entrega de Womder woman, dia 21, amb la direcció de Patty Jenkins, segons ha informat Efe. També a l'agost arribarà a la pantalla gran la nova pel·lícula d'Icíar Bollaín, La boda de Rosa, que retrata la història d'una novia que es casa amb ella mateixa, amb un repartiment encapçalat per Candela Peña, Sergi López i Nathalie Poza.

stats