Cinema

El cinema que veurem el 2024

El projecte somiat de Francis Ford Coppola, un nou 'Mad Max' de George Miller i el nou 'Joker' amb Lady Gaga

7 min
Lady Gaga i Joaquin Phoenix a 'Joker: folie a deux'

BarcelonaDesprés d’un 2023 esperançador amb una recuperació notable de la taquilla mundial, els experts tornen a fer projeccions a la baixa per al 2024. El motiu ja no és la incertesa pandèmica sinó l’efecte dòmino de la vaga d’actors i guionistes que va paralitzar Hollywood i que ha obligat a endarrerir a 2025 estrenes tan importants com Avatar 3, Missió Impossible 8, la Blancaneu d’imatge real de Disney i el nou Capità Amèrica de Marvel. L’oferta, tanmateix, no serà escassa: veurem molts blockbusters –però menys superherois–, força animació, cinema indie, el retorn de grans directors i el comiat d’algun mestre. Així serà el cine del 2024.

El retorn dels grans directors

Francis Ford Coppola, Cronenberg i Bong Joon-Ho estrenen noves obres

L’esdeveniment cinèfil del 2024 serà l’estrena de Megalopolis, l’ambiciós drama de ciència-ficció ambientat en una Nova York futurista en què Francis Ford Coppola treballa des de fa més de 40 anys i que, després de molts intents fallits de produir el film, ell mateix s’ha finançat (110 milions, poca broma) venent-se una part de la seva empresa de vins. Adam Driver, Shia LaBeouf i Dustin Hoffman protagonitzen un film que, si Coppola s’afanya amb la postproducció, podria estrenar-se al pròxim Canes, on també podríem veure la nova pel·lícula de Bong Joon-ho, que després de l’èxit de Paràsits canvia de registre amb Mickey 17, on Robert Pattinson és un clon que acompanya una expedició amb la missió de colonitzar un planeta congelat. Un altre habitual de Canes amb obra nova és David Cronenberg, que a The Shrouds imagina un aparell que permet als familiars d’un difunt observar en temps real la seva descomposició.

Robert Pattinson a 'Mickey 17'.

L’hora dels adeus?

Clint Eastwood i Michael Caine tanquen les seves filmografies

Encara no és oficial, però tot apunta que Juror No. 2, que Clint Eastwood (93 anys) va acabar de rodar al novembre, serà la seva última pel·lícula com a director. Amb Eastwood, tanmateix, no se sap mai: no seria la primera vegada que amaga una retirada i acaba fent marxa enrere. El protagonista és un membre del jurat d'un cas d'homicidi que s'adona durant el judici que va ser ell mateix qui va matar la víctima, i intenta exonerar l’acusat sense incriminar-se. El comiat que ja està més o menys confirmat per l’interessat és el de Michael Caine (90 anys), que a La gran escapada (26 de maig) és un veterà de la Segona Guerra Mundial que s’escapa de l’asil per assistir a la commemoració de la Batalla de Normandia. La pel·lícula també inclou l’últim treball actoral de la gran Glenda Jackson.

Blockbusters’ d’autor

La 'Furiosa' de Miller, el 'Dune' de Villeneuve i el nou 'Gladiator' de Scott

Nou anys després de l’extraordinària Mad Max: Fury Road, George Miller retorna a l’univers de Mad Max amb Furiosa (24 de maig), preqüela on Anya Taylor-Joy encarna la versió juvenil de la Imperator Furiosa interpretada el 2015 per Charlize Theron. El món de sang, sorra i gasolina de la saga postapocalíptica incorpora la novetat d’un Chris Hemsworth barbut i amb pròtesi nasal com el senyor de la guerra Dementus. Denis Villeneuve completarà aquest any la transformació de Paul Atreides en messies dels Fremen i líder revolucionari a Dune: Part 2 (1 de març), on repeteixen Timothée Chalamet, Zendaya i Javier Bardem i s’incorporen Florence Pugh, Austin Butler, Christopher Walken i Léa Seydoux, que conformen un dels repartiments de l’any. L’altre retorn imperial de la temporada és el de l’incombustible Ridley Scott (86 anys) al neopèplum i la Roma clàssica: Gladiator 2 compta amb l’actor de moda Paul Mescal com a nebot del Còmode (Joaquin Phoenix al film original) i altres noms de pes com Denzel Washington i Pedro Pascal.

Timothée Chalamet i Zendaya a 'Dune: Part 2'.

Star system’ i ‘biopics’

Nous projectes de Brad Pitt, George Clooney, Angelina Jolie, Ryan Gosling

L’aristocràcia actoral de Hollywood no pararà quieta. Brad Pitt i George Clooney seran dos assassins amb el mateix encàrrec al thriller Wolves, però no estaran a la nova entrega d'Ocean’s Eleven, una preqüela ambientada als 60 on la parella de Barbie Ryan Gosling i Margot Robbie són els futurs pares de Danny Ocean. Gosling continuarà explotant la seva veta paròdica a The fall guy (1 de maig), comèdia d’acció sobre un especialista de cinema obligat a ser l’heroi de torn per rescatar Emily Blunt. En l’agenda de l’star system hollywoodenc també hi ha projectes de prestigi, que els Oscars no es guanyen sols: Angelina Jolie serà Maria Callas en un biopic sobre la cantant lírica dirigit per Pablo Larraín, un expert en dives tràgiques després dels seus films sobre Jackie Kennedy i Lady Di; i Timothée Chalamet serà Bob Dylan a A complete unkown, centrada en la polèmica transició del músic de la cançó folk al rock elèctric. Altres mites objecte de biopic seran Bob Marley (One love), Michael Jackson (Michael, protagonitzat per un nebot del cantant), Amy Winehouse (Back to black) i, esclar, la Priscilla de Sofia Coppola.

Cinema de Km 0

El film sobre tauromàquia d'Albert Serra i un 'thriller' català produït per Scorsese

Mentre Carla Simón filma el seu tercer llarg, Romeria (estrena prevista el 2025), i J. A. Bayona recull els fruits de La societat de la neu –¿Potser l’Oscar, fins i tot? Encreuem els dits–, el cinema català no s’atura. Albert Serra estrenarà el documental sobre la tauromàquia Tardes de soledad, Carlos Marques-Marcet abordarà la qüestió de l’eutanàsia a Polvo serán (amb Angela Molina de protagonista) i Isaki Lacuesta porta al cinema l’univers del grup Los Planetas a Segundo premio. Les directores continuaran marcant el ritme: Celia Rico estrenarà el drama maternofilial Los pequeños amores, Pilar Palomero adaptarà un relat d’Eider Rodríguez a Los destellos i Belén Funes retratarà a Los Tortuga l’impacte de la crisi habitacional en una família catalana d’origen andalús. I alerta amb la gran producció catalana de l’any: el thriller d’evasió Escape, de Rodrigo Cortés, amb Mario Casas de protagonista i producció executiva de tot un Martin Scorsese.

Superherois en hores baixes

El ‘Joker’ de Joaquin Phoenix i Lady Gaga, l’aposta diferent

La ressaca d’un 2023 desgraciat per al gènere superheroic pel fracàs en taquilla de The Flash, Ms. Marvel o Aquaman es deixarà notar en un 2024 farcit de projectes poc engrescadors com Madame Webb o Kraven el cazador, basats en personatges menors de l’univers de Spiderman de Sony, que té com a valor més segur el Venom de Tom Hardy, amb nova entrega aquest any. L’aposta més original serà Joker: Folie à deux (4 d’octubre), seqüela en clau musical del Joker de Joaquin Phoenix amb Lady Gaga a la recerca de l’Oscar com a Harley Quinn. Ryan Reynolds ha fitxat Hugh Jackman per fer de Lobezno un cop més a Deadpool 3, comiat de l’univers superheroic de Fox –adquirit per Marvel– que introduirà el mercenari bocamoll en la continuïtat de Marvel.

Ryan Reynolds i Hugh Jackman a 'Deadpool 3'.

Tornen (un altre cop) els 80

Reviuen el Superdetectiu Eddie Murphy, els Caçafantasmes i Beetlejuice

La nostàlgia dels 80 és l’argument bàsic de resurreccions com la del nou Superdetectiu a Hollywood, on Eddie Murphy ho torna a intentar després que El príncep de Zamunda 2 passés sense pena ni glòria. Més interès presenta la continuació de la hilarant comèdia sobrenatural Beetlejuice que ja ha rodat Tim Burton amb alguns dels actors originals (Michael Keaton i Winona Rider) i nous fitxatges com la Jenna Ortega de Dimecres i Monica Bellucci, l’actual parella del director. La saga Caçafantasmes ja va reviure el 2021 amb una nova generació d’investigadors paranormals que tornen a perseguir esperits a Cazafantasmas: Imperio helado (29 de març).

La collita 'indie'

Noves obres de Robert Eggers, Ethan Coen, Luca Guadagnino... i Kevin Costner?

El 2024 arribaran un grapat de joies de la darrera temporada festivalera com la comèdia d’acció de Richard Linklater Hit man, la reinterpretació que fan Yorgos Lanthimos i Emma Stone del mite de Frankenstein a Pobres criaturas (26 de gener) o el fascinant drama de Jonathan Glazer sobre l'holocaust La zona de interés (19 de gener), però també la comèdia de carretera Drive-away dolls, debut en solitari d’Ethan Coen sense el seu germà Joel. Havia d’inaugurar Venècia, però la vaga de Hollywood va endarrerir a 2024 l’estrena de Rivales (26 d’abril), el drama de Luca Guadagnino sobre tenis i poliamor on Zendaya té el cor dividit entre dos homes. En clau més fantàstica, Alex Garland imagina a Civil war uns Estats Units arrasats per una nova guerra civil i Robert Eggers s’atreveix amb un remake del clàssic del terror Nosferatu. I pocs cineastes més independents que Kevin Costner, que seguint l’exemple de Coppola s’ha finançat ell mateix el western en dues parts Horizon, un projecte que feia dècades que perseguia i on ha anat a parar el sou de les cinc temporades de Yellowstone.

L'animació, l’últim refugi

L’any de ‘Del revés 2’, ‘El senyor dels anells’ animat i la incògnita del Correcamins

El cinema animat s'ha convertit en un dels baluards econòmics –i sovint artístics– de la indústria del cinema. Enguany, Pixar tornarà a jugar amb les nostres emocions a Del revés 2, i Universal seguirà esprement la mamella dels bufons minions a Gru 4. Una alternativa més artesanal serà la deliciosa comèdia francesa Linda quiere pollo, triomfadora al Festival d’Annecy, i la sorpresa de l’any podria ser The war of the Rohirrim, la pel·lícula d’animació tradicional basada en l’univers d’El senyor dels anells que arribarà per Nadal. Però la gran incògnita és com i quan veurem Coyote vs Acme, el film d’animació i imatge real sobre el Correcamins que va entusiasmar el públic en les projeccions de prova però que Warner va decidir no estrenar i guardar en un calaix per estalviar-se 30 milions en impostos, com ja havien fet amb Batgirl. Tanmateix, les ofertes que estan fent altres estudis i plataformes per comprar la pel·lícula fan pensar que acabarem veient Coyote vs Acme el 2024.

stats