Cultura 18/02/2021

Tanca el teatre Aquitània per impagament del lloguer

L'empresa llogatera ha sigut desnonada però els programadors volen salvar el projecte

2 min
'Smiley: després de l'amor'

BarcelonaUn altre fi de cicle a l'Aquitània Teatre després de només mig any. L'empresa que el gestionava, Artisteando Barcelona SL, ha estat desnonada per impagament del lloguer i, per tant, el teatre no ha pogut aixecar la persiana i s'ha cancel·lat la programació que hi havia prevista. Aquesta mateixa setmana s'hi havia d'estrenar Els dies mentits, un èxit de la Sala FlyHard que ha caigut a l'últim moment.

En saber per sorpresa que hi havia aquest litigi entre els propietaris de la finca i els llogaters, que de facto impedia qualsevol activitat, la cooperativa Barc, que era l'encarregada de la programació artística de la sala des del juliol del 2020, ha anunciat que es desvincula del projecte per l'incompliment del contracte per part d'Artisteando Barcelona SL. Tot apunta que Artisteando no podrà reobrir-lo i caldà veure si hi ha un relleu en la gestió. La cooperativa Barc treballa per poder-ho fer i per recuperar la programació que estava prevista pels propers mesos. De moment, el cas s'ha traslladat a l'administració pública per l'impacte que suposa el tancament d'un espai de mitjà format a Barcelona, on els últims anys han tancat sales com el Club Capitol o la Sala Muntaner. La sala té 326 butaques i està situada a l'avinguda de Sarrià.

La cooperativa Barc s'acomiada de manera forçosa i abrupta del teatre, després de debutar en el camp de la programació, ja que era una empresa dedicada fonamentalment a la comunicació cultural i les relacions públiques. Barc ha treballat amb 15 companyies i ha dut a la sala 14.000 espectadors, segons expliquen en un comunicat. Han estrenat obres com Smiley: després de l'amor, de Guillem Clua, han propiciat el retorn de La marató de Nova York amb Albert Triola i Joan Negrié i la reposició de Kràmpack, entre d'altres. El mateix dia de l'estrena s'ha cancel·lat el retorn d'Els dies mentits, de Marta Aran, premi Max de Teatre.

Les vides de l'Aquitània

La sala de l'avinguda de Sarrià té una llarga història que es remunta als anys 60. El cinema Aquitània va ser durant anys la seu provisional de la Filmoteca de Catalunya mentre la sala del Raval s'estava construint. Quan en va marxar, el cinema va estar deshabitat dos anys fins que el juliol del 2013 va reobrir com a teatre amb una oferta de microteatre que gestionava l'empresa del Teatreneu. Des de llavors l'oferta ha estat bàsicament de teatre comercial i humor, amb títols com l'homenatge a Rubianes el novembre del 2014; Orgasmo, amb Roger Pera, que s'hi va poder veure el 2015, o el musical familiar Anastasia. Després va tancar per reformes i va reobrir el novembre del 2017 i un cartell que incloïa Carlos Latre. Qui estava al darrere de la programació llavors era l'històric productor teatral Toni Coll però ja hi havia com a empresa gestora de l'espai, des de la temporada 2016-17, la desnonanda Artisteando SL.

stats