Música
Cultura 23/11/2022

Un cicle per reivindicar els compositors contemporanis illencs

Antoni Parera Fons conversarà amb la musicòloga Bàrbara Duran sobre les seves composicions en la primera jornada d'aquest esdeveniment organitzat per la UIB

2 min
El compositor Antoni Parera Fons

Palma"Protegim els compositors morts, però també volem divulgar els vius", diu Joan Company, director de la Partituroteca i del Centre de Documentació Musical de la Universitat de les Illes Balears. I precisament per això, per reivindicar els autors illencs vius, organitzen enguany el Cicle de converses amb els nostres compositors, en què participaran Antoni Parera Fons, Antoni Mairata, Mercè Pons, Miquel Brunet, Joan Valent i Josep Prohens.

Són aquests compositors els convidats perquè "són els més reconeguts en general" i estrenen obres aviat o n'han estrenat recentment, detalla Company. Per exemple, Antoni Parera Fons, que serà el protagonista de la primera jornada aquest dijous, estrenarà l'endemà l'òpera L'Arxiduc a la sala Gran del teatre Principal de Palma. Cada compositor conversarà amb un convidat, "que parlarà sobre el compositor des de l'òptica d'intèrpret musical". En el cas de Parera Fons, serà Bàrbara Duran.

Una altra fita que es proposa el cicle és donar a conèixer el fons de la Partituroteca, centre integrat en el Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB, que guarda tota mena de documentació musical, partitures, monografies, enregistraments sonors, etc. Amb especial èmfasi en la producció feta a les Illes Balears. Perquè sovint es tendeix a mirar què es fa fora, "però convé mirar també aquí perquè hi tenim un tresor", defensa el director del centre.

"A la Partituroteca tenim moltes partitures a estrenar, i això és un crit d'atenció a les institucions perquè es comprometin", apunta Company, i afegeix que a la coral de la Universitat recorren al fons sovint i recentment han estrenat tres obres de compositors mallorquins. El centre té molt de patrimoni d'autors ja morts, però també en divulga els vius perquè "volem que sigui una entitat viva i no de cadàvers de partitures", tanca.

"Els nostres investigadors"

El Cicle de converses amb els nostres compositors continua l'estela d'unes primeres jornades al voltant del Centre de Documentació Musical que varen tenir lloc entre abril i maig d'enguany i que es varen enfocar en els investigadors. En aquella ocasió, es va abordar, entre altres qüestions, la recuperació del patrimoni musical oblidat a les Balears, les unions entre la música popular i l'anomenada 'culta', i les figures de Baltasar Samper i Joan M. Thomàs.

stats