Cultura 17/06/2021

Les cartes i aquarel·les de l'artista Nils Burwitz a la seva esposa

'Marinas Terrassen' és un recull de les pintures que ha fet des de 1977 i fins al 2015 del mateix paisatge de Valldemossa

2 min
Les aquarel·les de Nils Burwitz, amb els textos als marges.

PalmaL'artista Nils Burwitz (1940) presenta una acurada edició de reproduccions de les seves aquarel·les titulada Marinas Terrassen; un recull de cent pintures i els seus textos escrits als marges, que són cartes a la seva difunta esposa, Marina Schwezoff. La pintura i l'escriptura és la manera que ha trobat l'artista per mantenir viva la memòria i l'amor.

"He viscut 17 anys a Alemanya, 17 a Sud-àfrica i més de 45 a Mallorca, a Valldemossa. Aquí hi he passat més de la meitat de la meva vida", ha dit Burwitz aquest dijous en un encontre amb la premsa a Llibres Ramon Llull, on es podrà comprar aquesta edició de col·leccionista. Va enamorar-se de l'illa, on va instal·lar-se el 1976. A les marjades de Valldemossa hi va trobar, en paraules pròpies, "el que els espanyols anomenarien el duende".

Des de 1977 i fins al 2015, l'artista ha anat a cercar la pau a les marjades del poble. Sempre al mateix punt. Allà hi pintava en aquarel·la la mateixa perspectiva. Això ho va arribar a repetir fins a 300 vegades. "Cada una de les pintures és diferent, encara que estigui feta des del mateix lloc. Mai res és igual: pel temps, per un mateix...". Més enllà dels colors que ofereix el paisatge i les sensacions personals, el resultat de la pintura sempre és diferent per l'afegit de la novetat, l'experimentació, o bé perquè hi inclou persones, personatges o elements. Així mateix, amb el temps, el paisatge també ha canviat: més carreteres, més urbanitzacions.

Als marges de cada pintura, Burwitz hi escrivia paraules dirigides a la seva dona. L'escriptor José Carlos Llop s'ha encarregat del pròleg de l'edició, i ho explica així: "Els bancals de na Marina ho són perquè al costat de les imatges –mediterrànies, japoneses, centreuropees, que de tot dona el paisatge i la mirada de l'artista sense moure's del mateix lloc– hi ha en ells una extensa literatura epistolar que uneix una aquarel·la amb una altra fins a formar un tot immens i indivisible".

L'artista, que ha exposat a Londres, Munic, Pretòria i Palma, entre molts altres llocs, ha explicat algunes anècdotes, com quan va conèixer Robert Graves, o la seva admiració per Joan Miró. De les 300 aquarel·les que té, se n'ha hagut de fer una tria per posar-ne només 100, "una feinada", ha dit. Els textos estan en alemany i anglès, i la família està fent feina per treure l'edició en català i castellà. De moment, hi haurà una primera tirada de 500 exemplars, i es podran aconseguir per 120 euros; en principi, a partir de la setmana que ve.

stats