Premis
Cultura 14/11/2022

'Cantando bajo la lluvia' i 'L'oreneta' triomfen als Premis Butaca

Jordi Banacolocha, reconegut per la seva trajectòria amb el premi honorífic

2 min
Obra Cantando bajo la lluvia al Teatre Tívoli

BarcelonaEl musical Cantando bajo la lluvia, adaptat pel tàndem creatiu format per Àngel Llàcer i Manu Guix, i L'oreneta, de Guillem Clua, han estat els espectacles triomfadors de la nit dels Premis Butaca, els premis de teatre per votació popular que enguany han tornat a celebrar-se al lloc on van néixer, a Premià de Mar. Després d'aplegar èxits per mig món, L'oreneta va aterrar a Barcelona i ha fet repòquer als Butaca: s'ha endut cinc guardons, entre els quals el premi a millor muntatge teatral. L'obra dramàtica que aborda la violència i la repressió contra el col·lectiu LGTBI ha rebut el premi SGAE al millor text per a Clua i també s'han premiat l'actriu Emma Vilarasau, l'actor Dafnis Balduz i el director del muntatge, Josep Maria Mestres.

Però l'espectacle més guardonat dels Premis Butaca ha estat Cantando bajo la lluvia. S'ha endut vuit estatuetes, entre les quals les de millor musical i millors intèrprets de musical, guardons que reconeixen la força d'Ivan Labanda emulant Gene Kelly i la vis còmica de Mireia Portas fent de Lina Lamont. No era fàcil adaptar aquest clàssic cinematogràfic, però l'espectacle de seguida va guanyar-se la crítica i el públic i, de fet, està fent temporada a Madrid. Llàcer i Guix continuen amb la seva ratxa imparable en els premis de teatre per votació popular –ja van guanyar amb El petit príncep, Molt soroll per no res, La tienda de los horrores i La jaula de las locas– i, en aquesta edició, amb rècord personal d'estatuetes.

Amb aquest repartiment de 13 premis, se'n van de buit espectacles que partien com a més nominats, com Animal negre tristesa i El pes d'un cos. El veterà Jordi Banacolocha ha rebut el Butaca Honorífic Anna Lizaran per tota la seva trajectòria.

La resta de premis han estat molt repartits. En dansa, l'espectacle sobre la postguerra Rojos, de Miquel Barcelona, s'endú dos premis a millor espectacle i ballarí. El Hamlet 0.1 de Sergi Belbel i Enric Cambray ha estat premiat com a petit format. En teatre familiar ha guanyat Bye, bye monstre, de Dagoll Dagom, i Andreu Gallén rep el premi de composició per T'estimo si he begut. Els actors secundaris premiats han estat David Bagés (per Macbett) i Miriam Iscla (per Crim i càstig) i com a intèrprets revelació, Guillem Balart (per tota la seva temporada: Carrer Robadors, Hamlet Aribau i Romeu i Julieta) i Emma Arquillué (Romeu i Julieta). En dansa, Sònia Gómez i Laia Duran han rebut els premis a la millor coreografia i a la millor ballarina.

stats