ART
Cultura 16/12/2017

Blanc de blancs de Ferrer Guasch, a Can Gelabert

Binissalem acull obra del pintor eivissenc

Margalida Mateu
2 min
L’artista eivissenc Ferrer Guasch i alguna de les seves obres, amb el blanc com un dels protagonistes.

PalmaEl pintor eivissenc dels blancs fa estada des d’ahir a Mallorca. Algunes de les obres més celebrades de l’autor eivissenc Ferrer Guasch s’exposen al casal de cultura Can Gelabert de Binissalem en commemoració de centenari del naixement de l’artista. La mostra, que ja s’ha pogut veure a Eivissa i a Alacant, serà a Can Gelabert fins al 30 de gener de 2018.

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports participa en aquesta exposició amb motiu del centenari del naixement del pintor eivissenc Vicent Ferrer Guasch (Sant Antoni de Portmany, 1917- Eivissa, 2008), conegut com el pintor dels blancs. Les obres de Ferrer Guasch poden ser exposades a Can Gelabert gràcies al suport del Govern de les Illes Balears, en una iniciativa en la qual participen l’Ajuntament de Binissalem i la Fundació Baleària.

Blanc mediterrani

El blanc amb les seves distintes tonalitats mediterrànies és la paleta d’intensitats de la pintura de l’artista i professor que es va moure entre l’impressionisme i el cubisme, i del qual aquesta mostra conté pintures de les sèries Els blancs i Sa Penya.

Desig, constància, inspiració, recerca contínua, els quadres de Ferrer Guasch transporten els espectadors als carrers i places de Dalt Vila i la Penya, a les cases pageses i esglésies rurals d’Eivissa. Creador d’un estil propi, les seves teles s’omplen de jocs de llums i ombres, blancs lluminosos i una infinita gradació de tonalitats, en què els volums i els plans de l’arquitectura tradicional eivissenca són els protagonistes principals.

Enguany, la celebració del centenari del naixement del pintor ha estat un bon motiu per recordar la figura de l’artista plàstic que va anar d’Eivissa als Estats Units en una carrera artística que va viure un punt d’inflexió l’any 1964 al Cercle de Belles Arts de Palma. Aquest organisme premià aleshores un quadre de Ferrer Guasch amb el màxim reconeixement anual de l’associació artística. És allà quan Ferrer Guasch, a més d’aconseguir un important premi de 25.000 pessetes, començà la seva carrera més enllà de les fronteres eivissenques. El quadre que canvià la seva vida es pot veure a Can Gelabert.

És ara que a través de la Direcció General de Cultura, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports continua promovent l’exposició després d’haver-se exhibit al Verger, Alacant, l’octubre passat, i anteriorment al Polvorí, Eivissa. Ahir se’n va fer la inauguració a les 12 del migdia al casal de Can Gelabert de Binissalem, Hi va assistir la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur. La mostra es podrà visitar fins al 30 de gener de 2018.

stats