Música
Cultura 09/09/2022

Barcelona s'omple de jazz a l'agost

El Mas i Mas Festival s’inaugura amb un concert de Soul II Soul

2 min
Soul II Soul

BarcelonaEl Mas i Mas Festival inaugura aquest dijous 28 de juliol la 19a edició amb un concert de Soul II Soul al Palau de la Música. El grup britànic és un clàssic de l’escena londinenca dels anys 90, que va trencar esquemes barrejant hip-hop, funk i pop. El festival, que s'allargarà fins al 10 de setembre, tindrà múltiples seus: Jamboree, Tarantos, Moog, Palau de la Música i l’antiga sala Barts, ara anomenada Paral·lel 62. I vol fer visible un moment creatiu únic, segons els seus responsables. “Hi ha una escena molt potent que, segurament, per manca de sales no estem digerint prou bé”, assegura Josep Mestres, responsable de la direcció artística del festival. “Al Jamboree hi estan tornant a passar coses importants. Les jam sessions, per exemple, plenes de nanos de vint anys amb un nivell espectacular”, assegura Joan Mas, propietari del Jamboree. 

Enguany, el festival, que compta amb un pressupost de 500.000 euros, no repetirà els concerts a l’aire lliure que durant quatre estius s’han fet a la plaça Reial per culpa, segons Mas, dels entrebancs del consistori barceloní. El Jamboree, però, obrirà un nou espai a la tardor, l’Herbolari, al soterrani del número 18 de la plaça Reial, per poder oferir més música en directe.

El 'guerrer' Wayne Escoffery

Mestres vol posar el focus en el jazz d’arrel afroamericana i afrobritànica. En aquest sentit, pel festival passaran músics com el saxofonista Wayne Escoffery (5 d'agost). Nascut el 1975 i amb un Grammy del 2014, és un dels jazzmen més reputats de la seva generació. El seu últim treball com a líder és The humble warrior i arriba al Mas i Mas amb David Kikoski al piano, Josh Ginsburg al baix i Sebastiaan De Krom a la bateria. Escoffery és també fundador del col·lectiu Black Art Jazz, des d'on reivindica les arrels afroamericanes del jazz. Altres noms destacats de la programació són el pianista Cyrus Chestnut, que el 4 d'agost actuarà en substitució del veterà pianista novaiorquès George Cables, que ha hagut de cancel·lar el concert per motius de salut, i el raper i saxofonista londinenc Soweto Kinch (7 de setembre) i el saxofonista d'Aruba Jean Toussaint (27 d'agost).

Pel que fa al jazz europeu, n'hi ha representants com el neerlandès Jasper Bloom i el polonès Sylwester Ostrowski. Entre els músics catalans, hi haurà el pianista granollerí resident a Nova York Albert Marquès, que aquest divendres, 29 de juliol, presenta al Jamboree el disc i la campanya Freedom first contra la pena de mort i per a l'alliberament del poeta i activista Keith LaMar; les jazzwomen Lucía Fumero, Eva Fernández i Magalí Datzira, i Migra, el projecte del quintet format per Marta Garrett, Irene Reig, Roger Santacana, Giuseppe Campisi i Andreu Pitarch (5 d'agost). Atenció també al duo de la vocalista Mariola Membrives i el pianista Albert Bover (20 d'agost).

Per la seva banda, el club Moog de música electrònica torna al Mas i Mas Festival: no hi era des del 2019 per culpa de la pandèmia. En la programació també hi ha sessions de M.U.S.A (m.o.d.u.l.Machine), Urgan Legends, l'històric Ángel Molina i Hard First (amb Vendex i Kristy Vicious).

stats