Art
Cultura 16/11/2022

Ballar, cantar i tallar-se els cabells al Loop: els videoartistes reivindiquen les coses senzilles que compartim

La nova edició de la fira Loop aborda qüestions globals des d'una perspectiva personal i íntima

3 min
Un fotograma del vídeo de Dias & Riedweg 'Hairwork'

BarcelonaL'artista Arash Fayez va néixer a Teheran el 1984 i està establert a Barcelona. Assegura que aquelles persones que no viuen al seu lloc d'origen estan "entre dos llocs". "Un lloc és el present i un altre és una ciutat invisible que està dins el seu cap. Al Raval vivim en moltes ciutats invisibles diferents", subratlla Fayez amb motiu de la seva participació en la vintena edició de la fira de videoart Loop de la mà de la galeria Àngels Barcelona, on presenta l'obra I can only dance to one song. Com es pot veure al llarg de la pel·lícula, la música i les cançons que sonen en els establiments que hi apareixen i les cançons que canten uns altres dels personatges són claus perquè se sentin "més com a casa", i per connectar-se amb els seus compatriotes que estan en la seva mateixa situació. "La música evoca la memòria d'una manera molt gràfica", diu l'artista.

'I can only dance to one song', d'Arash Fayez

Aquest mateix poder de la música també es troba en la que sona a les perruqueries d'Hamburg que es poden veure en un altre vídeo, Hair work, del duet d'artistes Dias & Riedweg, de la galeria Bendana-Pinel. Els protagonistes són uns barbers de països com Turquia, l'Afganistan i el Pakistan, que en alguns casos van aprendre l'ofici "tallant-se els cabells els uns als altres als camps de refugiats on es trobaven", explica Maurício Dias.

El to humanista i vitalista i al mateix temps social arriba al màxim amb Universal tongue, de l'artista Anouk Kruithof a la galeria Valeria Cetraro, fet de vídeos de gent d'arreu del món ballant. Es pot veure la versió curta del vídeo, que dura quatre hores. La integral, de 32 hores, està exposada al Museu Tinguely de Basilea. En total inclou fragments de 8.800 vídeos.

'Universal Tongue', d'Anouk Kruithof

La fira Loop se celebra fins aquest dijous a l'Hotel Almanac Barcelona. Hi participen 43 galeries d'arreu del món, només tres de les quals són de l'Estat: les barcelonines Àngels Barcelona i Senda i la madrilenya Albarrán Bourdais. Tot i la guerra d'Ucraïna, torna per quarta vegada la galeria russa Osnova. Els organitzadors de la fira ho van debatre internament i la responsable de la galeria, Alena Kurmasheva, defuig qualsevol polèmica sobre la possibilitat d'haver cancel·lat la seva participació. Com en les ocasions anteriors, el comitè de selecció va aprovar la seva proposta, una experiència de realitat augmentada de Nikita Shokhov sobre la convivència de blancs i negres als Estats Units; tanmateix, en la passada edició de la fira suïssa Liste van cedir el seu espai a una galeria ucraïnesa.

'Cut from Liquid to Snake', de Leslie Thornton

El vídeo més car d'aquesta edició de Loop és, amb un preu de 60.000 euros, Cut from liquid to snake, de la veterana Leslie Thornton, de la galeria Rodeo. Es tracta d'una reflexió sobre un llegat problemàtic: el pare i l'avi de l'artista van ser enginyers en el projecte Manhattan i el seu pare va ser qui va cargolar l'últim forrellat de la bomba atòmica que va ser llançada damunt Hiroshima i va escriure el nom del seu pare i de la seva mare a la carcassa de la bomba, com si fos una dedicatòria. El vídeo més assequible, a la venda per 2.500 euros, és Memoria, memoria, memoria, del veneçolà establert a Barcelona Oscar Abraham Pabón, sobre la construcció d'un habitatge que representa el diàleg de la modernització de la Veneçuela rural impulsada en temps de Chávez amb els costums ancestrals.

'Memoria, memoria memoria', d'Óscar Abraham Pabón
stats