PATRIMONI
Cultura 02/10/2017

El tresor de la memòria en el nou Arxiu Oral de Mallorca

La Fundació Mallorca Literària posa en marxa un fons especialitzat i unificat del patrimoni oral de l'illa

Margalida Mateu
2 min
Imatge d'una de les dones entrevistada dins el programa 'Aire!', material que també s'incorporarà a l'Arxiu Oral de Mallorca.

PalmaPosar en relleu la importància de la memòria oral, salvaguardar-la i compartir-la. Aquesta és una de les tasques de la posada en marxa de l'Arxiu Oral de Mallorca (AOM), un projecte de la Fundació Mallorca Literària del Consell Insular de Mallorca a partir de la Casa Pare Ginard, museu de la Paraula de Sant Joan, i en col·laboració amb l'IMAS i centres escolars de l'illa.

Gloses, cançons, rondalles, llegendes, dites, refranys, embarbussaments… Tot això forma part del patrimoni oral de Mallorca a través del qual es transmet la saviesa popular del poble. Es tracta d'un patrimoni oral i cultural d’arrel tradicional que ara el departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca vol recollir, inventariar i arxivar a través del nou fons especialitzat: l’Arxiu Oral de Mallorca.

Imatge d'una de les entrevistes del programa 'Aire!'', material que s'incorporarà a l'Arxiu Oral de Mallorca.

Aquest nou arxiu ha estat presentat aquest dilluns amb la presència del director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; la cap del Servei de Dependència de l'IMAS, M. Ángeles Fernández; la coordinadora dels tallers de l'IMAS, Joana Ferragut; Joan Cabot, director del programa 'Aire!' d'IB3 Ràdio, i Rosa García, membre de Sa Galania.

El tresor de la memòria

És un programa intergeneracional que es va encetar la primavera d'enguany i que posa en contacte persones de la tercera edat a través del programa d'estimulació cognitiva de l'IMAS amb joves estudiants. De moment, el programa pilot ha enregistrat 32 testimonis de Sant Joan i Sineu amb alumnes de 4t d'ESO de l'IES Sineu per tal de conservar el llegat oral que forma part de la seva memòria. La previsió és que es duguin a terme tres campanyes més d'enregistraments i es pugui estendre a altres indrets de l'illa.

'Aire!'

L'altra de les potes de l'arxiu és el projecte 'Aire!', que neix arran del programa d'IB3 Televisió amb el mateix nom i que sortia a la recerca de cançons del camp, música tradicional, patrimoni que a poc a poc es va perdent. Ara aquesta iniciativa de La Perifèrica Produccions impulsa a través d'entrevistes a informants d'arreu de l'illa la creació d'un arxiu d'enregistraments de memòria oral a Mallorca i una part d'aquests continguts i entrevistes constitueixen el material essencial del programa 'Aire!' que emet IB3 Ràdio, dirigit i conduït per Joan Cabot.

La Fundació Mallorca Literària i la Perifèrica Produccions han signat un conveni, segons el qual la fundació serà la dipositària dels arxius sonors i visuals que sorgeixin d'aquests enregistraments: peces audiovisuals amb cançons, poemes o recitats, a més d'una col·lecció de minidocumentals que contribuiran a la difusió de la memòria oral de Mallorca.

stats