Cultura 14/07/2021

Arranca la cinquena edició del Festival Insòlit, amb una única intervenció a Can Balaguer

La incertesa és el fil conductor enguany, en referència al darrer any de pandèmia

ARA Balears
2 min
Organitzadors del Festival Insòlit i el regidor de Cultura, Antoni Noguera.

PalmaLa cinquena edició del Festival Insòlit ja encalenteix motors per començar aquest mateix dimecres. El regidor de Cultura i Benestar Social de Palma, Antoni Noguera, i els organitzadors del festival, Pep Rovira, Erik Herrera i Aina Bigorra, n'han presentat aquest matí la programació, que durarà fins dissabte i estarà concentrada en una única intervenció en un pati únic, el de Can Balaguer, però que també tindrà activitats, conferències, concerts i performances.

El fil conductor d'enguany és la incertesa, segons han explicat els organitzadors. "La incertesa, entesa com a l'estat de falta de seguretat sobre el coneixement vol ser desfeta en aquesta proposta cultural variada i estiuenca", ha remarcat Erik Herrera. La peça central és la instal·lació efímera Scenario, de l'artista Josep Fernández Margalef, que representa una forma circular feta amb peces metàl·liques que envolten una de les columnes i una de les palmeres de Can Balaguer.

Com a novetat d'aquesta edició, només hi haurà aquesta intervenció de Fernández Margalef. La seva participació en el festival és fruit de l'intercanvi d'artistes del projecte Transefímers Med, una cooperació entre diversos festivals d'art efímer de Catalunya, Illes Balears i Occitània, que tenen lloc a l'espai públic i cerquen revalorar el patrimoni cultural a través de la creació contemporània.

Ruta pels patis

"Un any més participam d'aquest festival perquè posa en relació tres aspectes clau per al nostre territori: la cultura, el patrimoni i la creativitat", ha declarat Noguera. El festival proposa promoure la riquesa arquitectònica de la Ciutat a través d'accions creatives efímeres. "L'Insòlit omple de vida i experiències els patis de les cases senyorials de Palma, en aquesta edició, la de Can Balaguer, que constitueixen un conjunt emblemàtic de l'arquitectura, les vivències i el patrimoni de la Ciutat", ha dit Aina Bigorra, responsable del festival.

Un dels plats forts continua sent la ruta pels patis de Palma. Així, dimecres, dijous, divendres i dissabte Gaspar Valero farà una activitat guiada per la ciutat alta i baixa. A més, avui horabaixa mateix l'arquitecta Mariana de Delás oferirà un Cicle de Conferències a la seu del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) sota el títol Desfer la incertesa. Informació imperfecta. De Delás parlarà del que és transitori, furtiu i contingent, els refugis i guarides per a un nou temps. A més, Aina Zanoguera farà un concert a la seu del COAIB divendres horabaixa i l'actriu i performer Anna Berenguer tancarà el cicle amb una conferència performativa dissabte a Can Balaguer.

stats