Cultura 06/10/2020

Arranca la fase de votació popular pels guardons de la tercera edició dels premis Enderrock de la Música Balear

La gala de lliurament es farà dia 26 de novembre al teatre Xesc Forteza, i s'hi entregaran un total de 16 premis

Clàudia Darder
3 min
Els Uc en els Premis Enderrock de la Música Balear

PalmaUn any més, i ja en farà tres, el teatre Xesc Forteza acollirà la gala dels premis Enderrock de la Música Balear. Serà dia 26 de novembre i, tot i que inclourà actuacions en directe, l'aforament serà limitat i les actuacions s'hauran de simplificar per tal de garantir que es compleixin totes les mesures de seguretat necessàries per evitar la propagació del coronavirus. El cap de projectes del Grup Enderrock, Jordi Novell, ha remarcat la voluntat de l'editorial de reconèixer i valorar música que es fa arreu dels Països Catalans i la necessitat de crear un teixit creatiu i musical comú, especialment amb aquelles propostes que fan ús de la llengua catalana.

Si bé ha assegurat que en aquest darrer curs, que comprèn des de l'agost del 2019 fins aquest setembre, hi ha hagut un lleuger descens de l'edició de discos en llengua catalana a les Illes, quelcom que ha passat també en altres territoris a causa de la crisi sanitària, "no hi ha hagut cap davallada en l'àmbit creatiu". I això és el que se celebrarà el pròxim 26 de novembre. Serà la tercera edició de la iniciativa, que compta amb la col·laboració de l'Obra Cultural Balear i el suport de l'Ajuntament de Palma i del Govern balear a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

Així, l'equip d'Enderrock atorgarà cinc guardons de la crítica: el premi d'honor, el premi a la trajectòria, el premi al millor disc de l'any, el premi al grup revelació i l'especial del jurat.

Una de les parts més atractives d'aquests guardons és la implicació del públic. En total, són 11 els premis que es donen per votació popular. Les categories són: millor artista de l'any, millor disc de pop-rock, millor disc de músiques urbanes (rap i electrònica), millor disc de folk i noves músiques, millor disc de cançó d'autor, millor disc de jazz, millor disc de clàssica, millor disc en llengua no catalana, millor cançó i millor disc revelació. Un dels canvis d'enguany, atesa la situació provocada per l'emergència sanitària i la dificultat d'oferir concerts en directe, és que s'ha substituït el premi al millor directe pel premi a la millor cançó enregistrada durant el confinament.

Durant la gala dels premis Enderrock de la Música Balear es lliuraran aquests 16 guardons, als quals opten tots els discos d'artistes illencs publicats en qualsevol format entre el setembre del 2019 i l'agost del 2020.

Votació popular

Per a la votació popular hi ha dues fases de votació. La primera s'ha obert aquest dimarts, 6 d'octubre a través del web dels premis de la Música Balear, i restarà oberta fins el proper 23 d'octubre. En la segona (i darrera) fase de votació, els finalistes seran tan sols els tres artistes més votats en cada categoria.

Per al dia anterior a la gala, dia 25 de novembre, s'han programat unes jornades professionals, que seran en streaming, dirigides a tothom que hi estigui interessat, però que "són interessants sobretot per als professionals del sector", ha dit Novell. Hi haurà diverses taules rodones, i totes tindran com a eix central l'afectació de la crisi del covid-19 en l’àmbit musical.

Manuel Cuyàs ha dissenyat la imatge d'aquesta tercera edició dels premis, i té com a objectiu visibilitzar la presència de les quatre illes en una celebració que reconeix i dona visibilitat als músics i la producció discogràfica illenca.

A la roda de premsa, Miquel Amengual ha parlat en representació de l'Obra Cultural Balear, posant en valor la tasca que fan els premis Enderrock de la Música Balear per visibilitzar la música en llengua catalana. Per la seva banda, Mateu Malondra, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, ha destacat que el projecte forma part de les accions de col·laboració amb l'Ajuntament de Palma, i ha subratllat la importància de les jornades professionals que s'han organitzat des de la primera edició dels premis.

L'acte l'ha tancat Antoni Noguera, tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, explicant, com a anècdota, que l'últim viatge que va fer abans de declarar-se l'estat d'alarma va ser, precisament, per assistir a la gala dels premis Enderrock que se celebren a Girona. Ha emmarcat la celebració dels premis Enderrock en les accions municipals de promoció de la música, com són el concurs Pop Rock de Palma –que va celebrar la seva final diumenge passat–, el festival Cançons de la Mediterrània o el Festival Jazz Palma, entre d'altres; ha mencionat el bon "feeling" que hi ha entre Cort i l'IEB i ha celebrat l'ambient que es genera durant la gala dels premis, "ple de solidaritat, col·laboració i intercanvi" entre els artistes i agents del sector musical.

stats