Cultura 06/03/2021

Apareix un poema inèdit de Nabokov inspirat en Superman

L'obra va ser rebutjada pel 'New Yorker' el 1942 i ha estat enterrada en una biblioteca 80 anys

2 min
La portada que podria haver inspirat Nabokov

BarcelonaÉs un ocell? És un avió? No: és Nabokov en la pell de Superman. Aquesta setmana ha sortit a la llum un poema inèdit de Vladimir Nabokov escrit des de la perspectiva de Superman. A The man of tomorrow's lament, publicat per primera vegada a la revista britànica Times Literary Supplement, l'escriptor nord-americà d'origen rus es fica en la pell de l'home d'acer i se l'imagina caminant per un parc amb Lois Lane. Durant el passeig, Superman reflexiona sobre el fet que, tot i que està enamorat d'ella, "el matrimoni seria un assassinat" per la seva part, perquè la seva "explosió d'amor" la mataria. I encara que la Lois sobrevisqués, Nabokov es pregunta en el poema "quin monstruós nadó" sortiria d'aquesta unió.

Nabokov (1899-1977), que tenia un fill apassionat seguidor dels còmics de Superman, va enviar el poema a un editor de poesia de la revista New Yorker el juny del 1942, segons explica el Times Literary Supplement, només uns anys després d'haver arribat als EUA des d'una França ocupada pels nazis. L'expert Andrei Babikov explica així mateix que Nabokov li va confessar a l'editor que estava tenint "terribles dificultats amb l'ús d'un idioma nou", i li va preguntar si podia pagar-li un "honorari com més adequat millor" al seu "passat rus" i les "agonies presents". No obstant això, l'autor de Lolita, obra que es va publicar 13 anys més tard, va ser rebutjat pel llavors editor del New Yorker, Charles Pearce, que va opinar que "molts dels seus lectors" no "entendrien bé" la peça.

"Pearce no podria haver imaginat que la negativa del New Yorker de publicar potser el primer poema sobre Superman significaria que el poema no es veuria mai enlloc. Com tampoc va poder preveure que el seu col·laborador es convertiria a la fi dels anys 50 en un escriptor mundialment famós", assegura Babikov. L'expert assenyala, a més, que la inspiració del poema va ser la portada del còmic de Superman número 16, que mostra Clark Kent i Lois Lane en un parc observant una estàtua de l'home d'acer.

Babikov va trobar la peça en un arxiu de la Biblioteca Beinecke de Manuscrits i Llibres Excepcionals de Yale, on va estar durant gairebé 80 anys. Ara l'ha publicat amb el títol Superman returns.

stats