Commemoració cultural
Cultura 18/01/2024

Un any per reivindicar l'Àngel Guimerà dramaturg, poeta, catalanista i icona popular

Un acte al Vendrell obrirà la commemoració de la mort de l'autor de 'Terra baixa' i 'Mar i cel'

3 min
L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; i el comissari de l'Any Àngel Guimerà, Ramon Bacardit, al Palau Moja.

BarcelonaHi ha prou consens per afirmar que Àngel Guimerà (1845-1924) és el dramaturg català més popular, i alhora el que ha tingut més projecció internacional. Prou que ho constata la Institució de les Lletres Catalanes en el programa de l'Any Àngel Guimerà que s'ha presentat aquest dijous al Palau Moja de Barcelona i que té com a comissari Ramon Bacardit, doctor en filologia catalana i autor de la tesi Tragèdia i drama en l'obra d'Àngel Guimerà (2005).

A més d'estar traduït a una quinzena de llengües, algunes de les obres teatrals de Guimerà han tingut adaptacions cinematogràfiques i operístiques. El cineasta nord-americà Cecil B. DeMille va convertir Maria Rosa en material fílmic el 1916, el mateix any que el barceloní Magí Murià feia el mateix amb La reina jove. De Terra baixa en van fer pel·lícules el nord-americà J. Searle Dawley (Marta of the Lowlands, 1914) i l'alemanya Leni Riefenstahl (Tiefland, rodada el 1940 en ple nazisme, però estrenada el 1954); i el compositor Eugen d'Albert en va fer una òpera amb llibret de Rudolf Lothar que es va estrenar a Praga el 1903. La companyia Dagoll Dagom va aixecar el musical català més popular a partir de Mar i cel, i el muntatge ha fet molt de recorregut des del 1987, i encara en tindrà més, perquè tornarà al Teatre Victòria de Barcelona el setembre del 2024. Guimerà fins i tot ha estat present en el prime time televisiu gràcies al programa El llop, dirigit per Àngel Llàcer i Jose Marín i emès el 2022.

Tot aquest Guimerà s'escamparà al llarg de l'any, però l'efemèride (el centenari de la mort) és també una oportunitat per "eixamplar la imatge del Guimerà dramaturg més enllà de les quatre obres més conegudes", per "reivindicar el Guimerà poeta", i per recordar la seva faceta com a "verbalitzador del catalanisme" i la seva "dimensió pública i icònica com a figura popular", tal com explica Ramon Bacardit. De "la devoció popular" per l'autor de Terra baixa, hi ha poques coses més eloqüents que la multitud que va voler acomiadar-lo el dia del funeral. Aquests objectius, compartits per la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, articulen un generós desplegament d'activitats. "La seva dimensió com a dramaturg fa que les arts escèniques tinguin un protagonisme especial en aquesta commemoració", diu Arretxe. Per això el Teatre Nacional li dedicarà una part rellevant de la programació a la temporada 2024-2025 (que s'anunciarà d'aquí uns mesos), així com l'acte de cloenda que dirigirà Xavier Albertí el 26 de novembre; el Festival Grec de Barcelona oferirà una lectura d'obres a càrrec de Lluís Homar el 15 de juliol; la Sala Beckett organitzarà a la tardor unes jornades sobre l'empremta del teatre guimeranià en la dramatúrgia actual, i hi haurà representacions arreu del país.

La importància poètica

"Guimerà, candidat al Nobel, és l'autor més emblemàtic de la nostra tradició teatral, però també va ser un poeta importantíssim, tot i que eclipsat per Verdaguer", explica Arretxe. Amb bon criteri, en l'acte inaugural de la commemoració, el 23 de febrer al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell hi participarà, entre d'altres, l'escriptora Blanca Llum Vidal, que va tenir cura de l'edició de la poesia completa que va publicar Edicions de 1984 el 2010. Aquest any també es recuperarà l'obra narrativa en el volum Rosa de Lima i altres proses que editarà Adesiara a la tardor. A més a més, la Universitat de Barcelona reeditarà La naturalesa del teatre de Guimerà. Una proposta de lectura, d'Enric Ciurans.

En l'àmbit més acadèmic, el Vendrell, Folgueroles i Vic acolliran el seminari Guimerà, Verdaguer. Institució i internacionalització de la literatura catalana els dies 14, 15 i 16 de novembre. "Són els dos autors que donen dimensió internacional a la literatura catalana", recorda Bacardit. "Verdaguer i Guimerà, aquests són els dos homes que fan el miracle", deia Josep Maria de Sagarra el 1925. Tanmateix, el comissari de l'Any Guimerà adverteix que caldria "solucionar el problema de l'accés a molts textos de Guimerà": "Estaria bé anar movent reimpressions o reedicions".

El Vendrell

Al Vendrell hi ha la casa pairal de la família d'Àngel Guimerà, fill de pare vendrellenc i mare canària. Lògicament, la capital del Baix Penedès acollirà una part important de les activitats. "És un any important per al Vendrell", destaca l'alcalde, Kenneth Martínez. Tant al Vendrell com arreu del país, en llocs com l'Ateneu Barcelonès, la Filmoteca, la Biblioteca de Catalunya, el Teatre del Poble Nou de Manresa i L'Horiginal de La Deskomunal hi haurà exposicions, tallers, representacions escèniques, concerts, recitals poètics, pel·lícules i tot d'activitats que es poden consultar a la web de l'Any Àngel Guimerà.

stats