Cultura 19/10/2017

Andreu Muntaner i Darder mostra al Krekovic 'Un recorregut fotogràfic per la façana marítima de Palma'

Organitzada per l'Arxiu del So i de la Imatge (ASIM) del Consell de Mallorca, l'exposició té la col·laboració de l'associació Palma XXI

Ara Balears
2 min
Presentació de l'exposició 'Un recorregut fotogràfic per la façana marítima de Palma (1860-1960)' d'Andreu Muntaner i Darder.

PalmaGeòleg, fotògraf, col·leccionista, estudiós i divulgador de la història de la imatge a les Illes Balears. Andreu Muntaner i Darder és als 91 anys un referent, sens dubte, per a molts amants de la fotografia, ja que la seva col·lecció de postals, negatius i positius de vidre, màquines fotogràfiques i projectors d'imatge permet resseguir l'evolució de Mallorca des de meitat del segle XIX fins als anys 60 del segle XX. Ara, a més, formen part d'una exposició homenatge organitzada des del departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, a través de l'Arxiu del So i de la Imatge (ASIM) i en col·laboració amb Palma XXI.

La mostra s'articula en vuit seccions, una dedicada a la figura d'Andreu Muntaner i Darder. De llevant a ponent, l'exposició ofereix imatges de 'Palma des del cel', 'El Molinar de Llevant', 'La Seu, l'Almudaina i el palau episcopal', 'La Llotja i el Consolat de Mar', 'Els molls', 'Sa Riera i el baluard de Sant Pere' i 'El passeig Marítim'. "Són còpies modernes", diu Francesc Bonnín, responsable de l'ASIM. "Hi ha uns quants originals, però s'ha optat per còpies de gran nitidesa i resolució per temes de conservació. També hi ha una petita mostra de càmeres i aparells que il·lustren la història de la fotografia", hi afegeix.

Andreu Muntaner i Darder va començar a revelar fotografies a 14 anys, té unes 40.000 postals de Mallorca dins la seva col·lecció i "he tingut l'alegria de conèixer personalment noms destacats d'aquest món com Pep Truyols, en Vila, en Rullan... Record quan es començaren a establir fotògrafs a Mallorca. La fotografia antiga té molt de valor com a document. Fins a mitjan segle XX un testament, un document escrit, es duia a l'arxiu per la importància que tenia. No ha passat el mateix, en canvi, amb la fotografia", assenyala l'autor.

Es podrà veure en el museu Krekovic fins al 28 de desembre.

stats