Cinema
Cultura 25/07/2023

Allen, Polanski, Fincher, Coppola i Anderson: l'allau de grans directors a Venècia

El Festival de Venècia anuncia una programació carregada de nous films de cineastes consagrats

2 min
Fotograma de 'Golpe de suerte', la 50a pel·lícula de Woody Allen

BarcelonaEn els últims anys, la Mostra de Venècia ha anat guanyant pes com a cita del calendari cinematogràfic amb més poder d'atracció per als grans noms del cinema. L'anunci de la programació de la seva pròxima edició, que se celebra del 30 d'agost al 9 de setembre, ha ratificat el seu estatus amb un reguitzell de títols de directors consagrats com Woody Allen, Michael Mann, Roman Polanski, Sofia Coppola, David Fincher, William Friedkin, Bradley Cooper, Wes Anderson i Richard Linklater. I això que fa només uns dies va caure l'última pel·lícula de Luca Guadagnino amb Zendaya com a vèrtex d'un triangle amorós, Challengers, que havia d'inaugurar la Mostra però que ha endarrerit la seva estrena per culpa de la vaga d'actors. La substituta és la italiana Comandante, de l'italià Edoardo De Angelis.

Així, la competició oficial veurà l'estrena de títols oscaritzables com el biopic sobre Leonard Bernstein que ha dirigit i protagonitzat Bradley Cooper, el thriller The killer, de David Fincher, amb Michael Fassbender i Tilda Swinton, i també Ferrari, el biopic sobre Enzo Ferrari de Michael Mann, amb Adam Driver i Penélope Cruz, així com Poor thing, nova col·laboració del director grec Yorgos Lanthimos amb l'actriu Emma Stone després de La favorita. També lluitarà pel Lleó d'Or una cineasta que ja el té, Sofia Coppola, que el va guanyar el 2010 amb Somewhere; aquest cop presentarà Priscilla, el seu biopic sobre la dona d'Elvis. Entre els seus rivals pel triomf destaquen les noves obres del japonès Ryûsuke Hamaguchi, els francesos Bertrand Bonello i Luc Besson, el mexicà Michel Franco i els italians Matteo Garrone i Pietro Castellitto.

Fora de competició es veurà el nou drama del sempre controvertit Roman Polanski, The palace, ambientat en un luxós hotel suís; la història basada en fets reals de Richard Linklater The hitman, i el remake d'El motí del Caine que ha dirigit William Friedkin, el director de clàssics com L'exorcista. A més, a Venècia es projectarà el curt de Wes Anderson The wonderful story of Henry Sugar, basat en un relat de Roald Dahl, i l'última bogeria de Harmony Korine, Aggro Dr1ft, que protagonitzen, entre d'altres, el raper Travis Scott i Jordi Mollà. El festival també estrenarà dos films que seran la cinquantena pel·lícula de les carreres dels seus directors, que són ni més ni menys que Woody Allen (Coup de chance, la primera pel·lícula que el cineasta roda en francès) i l'aclamat documentalista Frederick Wiseman (Menus Plaisirs – Les Troisgros, sobre un restaurant francès de tres estrelles). La pel·lícula que tancarà el festival, ja anunciada, és La sociedad de la nieve, de J. A. Bayona.

L'oferta d'aquesta edició de Venècia sembla espectacular a priori, però sobre el festival hi ha l'ombra de la vaga d'actors i guionistes. Alberto Barbera, directora de la Mostra, s'ha congratulat aquest matí d'haver perdut "només una pel·lícula", la citada Challengers de Guadagnino. "Afortunadament, les altres pel·lícules americanes que vam convidar al festival estaran presents a Venècia", ha afirmat Barbera. Les pel·lícules potser sí, però i les estrelles? Venècia s'enfronta a la possibilitat d'una edició amb les pel·lícules més atractives però sense estrelles ni directors per presentar-les. La possibilitat d'una Mostra de Venècia sense estrelles de Hollywood a la catifa vermella cobra força.

stats