Música
Cultura 07/02/2023

Albert Guinovart posa música a l'univers literari Jules Verne

El pianista barceloní i el quintet Spanish Brass porten 'Les aventures de Monsieur Jules' al Palau de la Música

2 min
El pianista i compositor Albert Guinovart.

BarcelonaCom sona la novel·la La volta al món en 80 dies? I Michel Strogoff? Quina música li escau a l’univers literari creat per Jules Verne (1828-1905)? El compositor i pianista Albert Guinovart (Barcelona, 1962) també es va fer aquestes preguntes quan el conjunt valencià Spanish Brass li va encarregar una obra que al cap d’uns anys es va enregistrar i publicar en CD: Les aventures de Monsieur Jules (2020). La composició va guanyar el premi Alicia, i el disc el premi Carles Santos. “L’hem tocat bastant a València amb l’Spanish Brass, i ells n’han fet una versió orquestral que van estrenar a França”, recorda Guinovart. A Catalunya s’interpretarà per primer aquest dimecres, 8 de febrer, al Palau de la Música (19 h).

“Verne era un personatge amb una gran fantasia que va preveure quantitat de coses que s’han fet després”, diu Guinovart. La fascinació per l’escriptor francès va esperonar la creativitat del compositor, que va començar l’obra imaginant música per a 20.000 llegües de viatge submarí. Després va triar cinc novel·les més, mirant que el desplegament musical tingués ritme i, sobretot, que tothom s’ho passés bé. “Estic molt content del resultat, perquè m’ho vaig passar molt bé escrivint-ho, i ens ho passem molt bé tocant-ho”, diu. Guinovart no pretén narrar les novel·les, sinó il·lustrar-les musicalment; per exemple, amb detalls russos a les aventures de Strogoff, el correu del tsar; amb jocs de contrastos a Nord contra Sud, en què col·loca “una mena d’espiritual negre per al trombó” que després barreja amb un vals; i engegant La volta al món en 80 dies amb Pomp and circumstance, d’Elgar. “Com que Phileas Fogg surt de Londres, vaig pensar que res més identificatiu d’Anglaterra que aquest peça d’Elgar, així que la vaig agafar i en vaig fer unes variacions geogràfiques, que és una cosa que havia fet fa anys amb El cant dels ocells”, explica Guinovart.

En el concert amb l’Spanish Brass al Palau de la Música, també sonaran obres de Bach, Bernstein i Piazzolla, i Guinovart interpretarà dues obres pròpies: Arlecchino, del disc Nocturne (2016), i Poema d’amor, de l’àlbum que publicarà aquest any.

stats