El Principal presenta el festival d'estiu Fila U, que es podrà veure també en 'streaming'

Un concert de Miquel Serra inaugurarà el 19 d'agost la cita, que oferirà cinc espectacles d'arts escèniques més 

El teatre Principal de Palma acollirà durant deu dies del mes d'agost, del 19 al 29, a la sala Gran, un festival d’estiu que s’ha batejat amb el nom de Fila U, que agruparà sis espectacles de diverses disciplines escèniques amb el denominador comú de ser produccions de format gran liderades per grans noms de l’escena contemporània. El festival arrancarà el 19 d'agost amb un concert del músic manacorí Miquel Serra, acompanyat per diversos músics i cantants com Joan Vila, Maria Jaume, Pep Toni Ferrer, Simó Femenies i Michael Mesquida, entre d’altres.

La següent serà una peça de la companyia de dansa Mal Pelo, del mallorquí Pep Ramis i Maria Muñoz, que actuarà el 21 d’agost amb On Goldberg Variations/Variations, un espectacle basat en la proposta musical Goldberg Variations/Variations del pianista i compositor francoamericà Dan Tepfer, en què interpreta les Variacions Goldberg de J.S. Bach combinades amb les seves variacions improvisades sobre les mateixes harmonies.

La cita següent serà diumenge 23 d’agost amb Rossy de Palma i el seu espectacle Resilienza d’Amore, que s’havia de fer el 9 de maig en el marc del XXII Festival de Poesia de la Mediterrània i ara s'inclou també en el cartell del festival 'La Lluna en vers', de la Fundació Mallòrca Literària. Els dies 26 i 27 actuarà la companyia belga de dansa Rosas amb el muntatge Bartók, Beethoven, Schönberg, tres coreografies originals d’Anne Teresa de Keersmaeker, fundadora de la prestigiosa companyia, que les va crear a final del 80 i principi dels 90 del segle passat i que ara han recuperat per al repertori actual.

Àries des de l'escenaris arribarà el divendres 28 d'agost: una gala lírica que tindrà Ainhoa Arteta com a protagonista. Aquest concert, que revisarà alguns dels passatges culminants de la lírica europea, permetrà a la soprano basca compartir escenari amb alguns solistes illencs, com Marga Cloquell, Marta Bauzá, Maia Planas, Antoni Lliteres, Joan Miquel Muñoz i Pablo López, entre d’altres, a més del cor d'òpera del teatre Principal.

Tancarà el Fila U el muntatge teatral Las canciones, escrit i dirigit per l'aclamat dramaturg Pablo Messiez. Estrenada el passat setembre, Las canciones narra com un grup de persones es reuneix per escoltar diverses músiques, i el que en principi era un acte quotidià, un grup de gent escoltant i cantant cançons, acaba transformar tothom. Per escriure i crear aquesta obra, Messiez s’ha inspirat en personatges i situacions del teatre de Txèkhov i, especialment, de Les tres germanes i Ivanov.

També en línia

El patronat de la Fundació Teatre Principal de Palma ha aprovat el festival aquest dimecres al matí en una reunió presencial que s’ha fst a la platea de la Sala Gran amb totes les mesures sanitàries i a la qual no ha pogut assistir el director del teatre, Josep R. Cerdà, que es recupera d’un accident patit recentment.

El teatre Principal ha disposat entrades assequibles per a tots els públics (des del 8 als 35 euros) i un sistema d’abonament que abarateix una mica més el preu de les localitats. A més, el concert de Miquel Serra i les funcions de Mal Pelo i Rossy de Palma es podran veure en streaming per 5 euros. Els abonaments de dos o més espectacles del festival inclouran l’entrada de franc per a les emissions en línia.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, ha lloat la tasca feta per l’equip del teatre Principal durant el confinament i l’esforç que ha fet per mantenir en la programació d’enguany alguns dels espectacles que estaven previstos durant l'estat d'alarma. Per la seva banda, la consellera insular de Cultura, Bel Busquets, ha assegurat que aquest festival començarà enguany, com a primera edició, amb la vocació de tenir continuïtat en el futur "i així es dona resposta a la demanda de mantenir el teatre Principal obert a l’estiu".

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF