Manacor ret un sentit homenatge a l'artista Joan Riera Ferrari

L’escenari de l’Auditori es va omplir de música i de paraules de record

Centenars de persones varen omplir diumenge l'Auditori de Manacor per recordar el pintor Joan Riera Ferrari i les seves facetes d'artista i de persona solidària i compromesa amb els més desfavorits. Amics, familiars, artistes i representants de les institucions varen desfilar per l'escenari juntament amb els músics que volgueren fer el seu particular tribut a Riera Ferrari. 

"En un dia com avui no podíem mostrar només el seu caire artístic, volem fer valdre la seva solidaritat, la seva relació amb la música i la literatura, i també el seu vessant més personal", va explicar la conductora de l'acte, Maria Magdalena Gelabert, just abans que començàs el concert i l'homenatge a Joan Riera Ferrari.

Varen pujar a l'escenari músics com la soprano Maia Planas, Nina Heidenreich, el pianista Andreu Riera o el guitarrista Juan Reyes. També participaren en l'homenatge el poeta i dramaturg Miquel Mestre i l'actor Toni Gomila. Va ser precisament durant l'actuació de Toni Gomila que la veu de Riera Ferrari es va tornar a fer present amb l'entrevista que varen enregistrar l'actor i el pintor. 

De fet, des de l'Associació Cultural Riera Ferrari, que impulsà l'homenatge, "vàrem concebre aquest acte com el tancament del cicle de les Serenates a l'Auba", explicaren des de l'organització. I és que durant els darrers anys, cada estiu la finca de l'artista era seu de les Serenates a l'Auba, un cicle de concerts benèfics amb estrelles de primera categoria que va culminar el llarg llistat de causes benèfiques que Riera Ferrari va liderar.

A l'acte de presentació de l'homenatge pòstum a Joan Riera Ferrari també hi assistiren la batlessa de Manacor, Catalina Riera; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i amics i familiars de Joan Riera Ferrari. Durant l'acte va intervenir Miquel Oliver Riera, que en nom de la família va recordar la gran empatia de Riera Ferrari i la seva capacitat per fer sentir tothom especial. També va pujar a l'escenari Miquel Sureda, que va parlar en nom de les associacions Tip-Tap, Estel de Llevant i Aproscom; Roser Vallès va parlar en nom dels amics més íntims de Joan Riera Ferrari, i la batlessa de Manacor, Catalina Riera, va recordar que Riera Ferrari "fou un imant que va atreure fins a Manacor artistes i creadors, i uns artistes que han fet encara més gran el panorama cultural del nostre municipi; va estimar com ningú les persones més especials i va obrir el seu cor i les portes de casa seva a la solidaritat".

Joan Riera Ferrari (Manacor, 1942-2017) va ser un destacat artista i pintor. L'any 1967 es llicencià en Belles Arts a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. Acabada la carrera, tornà a Mallorca. Va dur a terme la seva primera exposició, que dedicà a Federico García Lorca, a la Galeria Drac de Manacor. Molt poc després va organitzar la seva primera exposició internacional, a la galeria Charbonel d'Hèlsinki. També era un gran defensor dels artistes joves. Els va obrir les portes de casa seva. Així va passar, per exemple, el 1974, quan va donar l'oportunitat a Miquel Barceló de fer la seva primera exposició a la seva galeria Picarol. Durant els darrers anys, l'obra de Joan Riera Ferrari es va definir per l'ús de la matèria com a element pictòric i el desig de retratar el pas del temps damunt els penya-segats i les roques marines.

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF