L'illa del Rei de Maó, l'indret estratègic del món de l'art modern?

El galerista més poderós del món vol invertir dos milions d'euros per rehabilitar part d'aquest illot i convertir-lo en una galeria pionera

L'illa del Rei. / FUNDACIÓ HOSPITAL ILLA DEL REI

L'empresari  Iwan Wirth, president de la galeria d'art contemporani més important del món,  Hauser & Wirth, s'ha fixat com a objectiu l' illa del Rei de Menorca. La proposta del magnat suís aniria encaminada a restaurar una part dels edificis que avui són focus d'actuacions, per tal d'instal·lar-hi part de la seva obra. Una inversió que superaria els dos milions d'euros i que situaria Menorca com a ubicació privilegiada dins el món de l'art modern.

La idea d'Iwan Wirth, considerat el galerista més poderós de tot el planeta, és aprofitar el passat britànic de l'illa del Rei com l'excusa perfecta per fer-se benefactor d'un espai estratègic clau a Maó. Wirth ja va realitzar un projecte similar en una granja situada a Somerset (Anglaterra), que va transformar en una galeria pionera a tot el món. En aquest espai ofereix una àmplia varietat d'esdeveniments, xerrades, seminaris, tallers i projeccions, a més d'un programa educatiu per a escoles, joves i famílies. El concepte és exposar art en un entorn privilegiat. Actualment, la xarxa de galeries de l'empresari del sector més influent es completa a Zuric, Londres, Nova York i Los Ángeles.

D'aquesta manera, la proposta d'Iwan Wirth ha estat molt ben rebuda a la Fundació Hospital Illa del Rei, entitat privada que, de manera altruista, treballa per defensar, promocionar i organitzar actes en aquest illot, en ple port de Maó. El president del patronat és Luis Alejandre. Fonts properes a l'entitat asseguren que estan il·lusionats per aquesta possibilitat, que permetria potenciar la imatge de l'illa del Rei i rehabilitar-ne una de les zones per més de dos milions d'euros. L'hospital construït a l'illa data de l'any 1711, època de la primera dominació anglesa. També van passar per aquest indret els francesos i els espanyols. L'illa rep aquest nom en homenatge al rei Alfons III, que l'any 1287 va conquistar Menorca als musulmans.

L'Ajuntament de Maó tindrà l'última paraula

Tot i la feina de la Fundació Hospital Illa del Rei, la titularitat és municipal. L'Ajuntament que dirigeix  Conxa Juanola és l'únic organisme que decidirà el futur de l'illot. En aquest sentit, l'equip de govern està al corrent de la proposta d'Iwan Wirth. En aquests instants es troba en fase d'estudi i no es veu, en un principi, amb mals ulls. Tot i això, encaixar jurídicament els usos de l'illa del Rei requereix un temps prudencial per acabar de donar el vistiplau a una operació que situaria Maó al capdavant del món de l'art modern i contemporani.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF