INFRAESTRUCTURES CULTURALS

La Caixa de la música podria estar construïda en un any

Segons l'estudi del projecte de la futura seu de la Simfònica, ja es podria començar amb les obres. El Govern "durà el timó", juntament amb l'OSIB, de la programació musical en aquest edifici

La futura seu de l' Orquestra Simfònica de les Illes Balears (OSIB), la Caixa de la música, estarà en  construcció un any. Així ho ha explicat als mitjans l'arquitecte del projecte, Jordi Marcè, en un acte purament institucional amb la presència d'organismes públics com la Conselleria de Cultura, l'Institut d'Estudis Baleàrics i Cort, que volien aprofitar per donar el seu agraïment a la Fundació Fundatur, que va aprovar destinar 2 milions d'euros a la construcció de la seu de la Simfònica.

La Caixa de la música s'instal·larà al solar de 2.898 metres quadrats situat al carrer Brotad del polígon de Llevant que va cedir l'Ajuntament de Palma, just devora la Fundació Nadal. L'arquitecte Marcè ha destacat que serà un edifici senzill, però amb un "resultat òptim" per a les funcions que ha de desenvolupar. El pati de butaques tindrà un aforament de gairebé 800 persones. L'escenari serà mòbil i està dissenyat perquè hi hagi orquestra i cor. Amb l'obertura de la zona de darrere l'escenari i del lateral, l'auditori oferirà la possibilitat de fer concerts amb una part del públic situat a l'aire lliure.

Com a curiositat, a la Caixa  s'hi instal·larà una projecció especial de llums adreçats al sostre de l'auditori que jugaran amb els colors al ritme de la música que s'estigui interpretant en directe. L'exterior de l'edifici estarà envoltat d'un mur verd per aïllar l'acústica tant de l'interior com de fora. També hi haurà espai d'oficines per a l'OSIB que es trobarà sota l'entrada de l'edifici.

Marcè ha explicat que la construcció de l'edifici està programada amb una durada d'un any, ja que gran part de l'estructura són mòduls prefabricats i per tant només caldrà col·locar-los. També ha destacat que l'estudi presentat "és executiu" és a dir, "que a partir de demà es podrien demanar els permisos per començar a construir".

Agraïments de les institucions cap a Fundatur

La consellera de Cultura, Ruth Mateu, ha explicat que la Caixa de la música és un "element clau" per fomentar la Simfònica, perquè "volem que sigui i és la principal finestra oberta al món de la cultura de les Illes" i ha destacat que "volem una orquestra propera a la ciutadania de tot el territori en la seva vessant més social i educativa".

En clau econòmica, Mateu ha destacat que amb l'oferta que produirà la Caixa de la música servirà per "desestacionalitzar" el turisme, ja que no només serà la seu oficial de l'OSIB sinó que hi tindran cabuda "els músics en general" de tot el territori balear. La cap del Govern en matèria de Cultura ha afirmat que la seva Conselleria "durà el timó" perquè el projecte de la Caixa de la música sigui una realitat.

Per part seva, el batle de Palma, José Hila, també ha volgut agrair la donació dels empresaris a l'OSIB i ha afegit que "fa un any l'OSIB feia concerts al carrer per defensar la seva continuïtat" i ara "les institucions i la societat civil anam de la mà per donar suport" a l'Orquestra.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF