Un 65% dels joves pensen que el català és útil per tenir una carrera d’èxit

Entre les persones amb només estudis primaris, puja al 83% la consideració del català

2 min
Una professora d’alemany a Madrid prepara els seus alumnes: joves a l’atur que fan un curs abans de marxar a treballar a Alemanya.

BarcelonaLa gran majoria de catalans (70,3%) i la majoria de balears (57,1%) i valencians (56,2%) pensen que el català és útil per assolir una carrera professional d'èxit. Les dades són el resultat de tres enquestes encarregades per Plataforma per la Llengua a l'Institut Opinòmetre i a l'empresa ODEC, que l'entitat ha desgranat al Fòrum de Regions Minoritàries Europees, tot i que ja n'havia fet un avançament a l'Informecat2023.

Quan sovint es posa en dubte la necessitat d'aprendre o no la llengua catalana si es vol progressar, els que ho tenen més clar són les persones a l'atur, sense estudis o amb estudis primaris, que en un 83,6% dels casos estan convençudes que amb el català podrien aconseguir més bones feines. En canvi, un 34% dels universitaris no creuen que el català millori la seva carrera professional. És curiós, perquè un 73,5% dels estudiants creuen que el català els serà útil, però encara ho pensen més els jubilats (un 77,7%). Segons la tesi de la sociolingüista Marina Massaguer, que la Plataforma per la Llengua es fa seva, les persones que veuen més útil aprendre la llengua són les que volen ascendir socialment o incorporar-se a un nou grup d'amics i no tenen altres recursos materials o simbòlics per activar.

Entre els joves

Si es mira per franges d'edat, un 65% dels joves (dels 18 als 34 anys) creuen que el català els serà útil en la seva carrera, és a dir, el doble de joves vincula el català a l'èxit professional més que no pas els que pensen que no hi té relació. Tanmateix, els joves són els que menys valoren el català de tota la població: en les altres franges d'edat puja al voltant del 70% i fins al 77% entre les persones de més de 65 anys. El que és curiós és que a les Illes Balears i al País Valencià el percentatge és més baix entre els joves (un 59% i un 60%, respectivament) però és la franja d'edat que més creuen que necessitaran el català a la feina. Així doncs, mentre que a les Illes Balears i al País Valencià els joves associen més el català a l'èxit professional que les persones de mitjana edat, a Catalunya aquest és el col·lectiu que menys associa la llengua amb l'èxit.

Si es mira per llengua materna, a tot el domini lingüístic els castellanoparlants són els que menys veuen la necessitat d'aprendre el català per tenir èxit professional i els catalanoparlants els que més en perceben la utilitat (i a les Balears també els bilingües). Un 35,8% de castellanoparlants de Catalunya no donen valor professional al català. En canvi, a Catalunya, els ciutadans que tenen com a llengua materna una llengua no oficial valoren l'aprenentatge del català per sobre de la mitjana.

stats