Festa del Cinema
Cultura 03/10/2022

10 pel·lícules que pots veure al cinema per 3,50 euros

Comença la 19a edició de la Festa del Cinema, que s'allargarà fins dijous

5 min
Una sala de cinema

BarcelonaAmb ganes d'anar al cinema? Des d'avui dilluns fins dijous se celebra la 19a edició de la Festa del Cinema, amb entrades molt més accessibles. Si us acrediteu aquí, podeu veure pel·lícules per 3,50 euros. Els menors de 14 anys i els majors de 60 anys no han d'acreditar-se. Pràcticament totes les sales de cinema (3.030 pantalles de les 4.000 que hi ha a l'estat espanyol) se sumen a la iniciativa, que aquest any s'allarga un dia més per coincidir amb el Dia del Cinema Espanyol (6 d'octubre).

Si no sabeu quina pel·lícula anar a veure, aquí teniu les nostres recomanacions:

Modelo 77

L'horror de les presons franquistes

Modelo 77 recrea les revoltes i els motins històrics que els interns de les presons van fer el 1977, sobretot quan la llei d'amnistia va buidar les presons de presos polítics i va traçar una línia vermella molt relativa, perquè molts dels presos comuns també eren víctimes de la repressió ideològica de les lleis i les institucions corruptes del règim franquista. Dirigida per Alberto Rodríguez, la pel·lícula segueix sobretot el fil del Manuel (Miguel Herrán), un noi acabat d'arribar a la presó, i del seu company de cel·la, el Pino (Javier Gutiérrez), un veterà amb molts anys de presó al darrere i també al davant. 

Crímenes del futuro

Les mutacions anatòmiques que ens esperen

“La cirurgia és el nou sexe”, diu una magnífica Kristen Stewart com a torbadora secundària de Crímenes del futuro, la nova pel·lícula de David Cronenberg. El cineasta canadenc reformula la premissa del seu segon film, de títol homònim (1970), per explorar des del gènere del noir futurista una línia narrativa que va apuntalar llavors: la possibilitat que el cos humà generi de manera autònoma nous òrgans. No és casual que el cos protagonista on es produeixen aquestes mutacions corpòries sigui el d’un artista de performance, Saul Tenser (Viggo Mortensen), qui, ajudat de la Caprice (Léa Seydoux), col·laboradora i antiga cirurgiana, organitza espectacles per a un públic reduït i exclusiu on mostra, obert de pam a pam, l’interior del seu cos i els enigmes que empara.

Les aventures de Tadeu Jones 3: la taula maragda

Torna l'arqueòleg amb més pocatraça del cinema

La cinta d'animació de coproducció catalana i dirigida per Enrique Gato ja fa algunes setmanes que és a la cartellera, i ha estat un èxit entre el públic familiar. És el tercer film de la saga, després de Les aventures de Tadeu Jones, que va obtenir el reconeixement del públic i la crítica, així com nombrosos premis, i va donar carta blanca a una seqüela que va arribar el 2017, Tadeu Jones 2: el secret del rei Mides. Ara l’arqueòleg trenca un sarcòfag per accident i acaba deslligant un conjur que posarà en perill els seus amics.

Argentina, 1985

Una vibrant recreació del judici contra els líders de la dictadura militar argentina

El 1985, el fiscal Julio Strassera va rebre del govern democràtic d'Alfonsín l'encàrrec de portar a judici els líders militars que durant la dictadura argentina (1976-1983) havien sigut responsables de milers d'assassinats, tortures i desaparicions, i que seguien sent influents i poderosos. Aquell judici, que la televisió no va retransmetre, el recrea Argentina, 1985, l'emocionant pel·lícula de Santiago Mitre, interpretada per Ricardo Darín.

Buena suerte, Leo Grande

Les lliçons sexuals d'Emma Thomson

El film parteix d'una premissa que pot semblar agosarada: una dona madura, frustrada sexualment, contracta els serveis d'un jove treballador. Emma Thomson assumeix el repte de despullar-se a la gran pantalla amb 63 anys, i anima totes les dones a mirar-se al mirall sense judicis i des de l’amor propi a Buena suerte, Leo Grande, dirigida per Sophie Hyde.

Pacifiction

El viatge d'Albert Serra al fons de la nit del colonialisme

Pacifiction és el film d'Albert Serra que més se sosté sobre un esquelet argumental. Els passejos i viatges de l'actor Benoït Magimel per l'illa ens endinsen en l'atmosfera del lloc alhora que teixeixen la sospita d'especulacions econòmiques i conspiracions militars. Amb la col·laboració d'Artur Tort a la fotografia i Marc Verdaguer a la música, Serra du a terme un treball majúscul a l'hora de generar una atmosfera captivadora, la d'un paradís decadent i distorsionat, però encara hipnòtic, amb els seus esclats inesperats de bellesa. Un edèn que esdevé més estrany a mesura que avança la pel·lícula i el protagonista constata el poc poder real que té.

Moonage daydream

David Bowie s’explica a ell mateix en l'espectacular assaig audiovisual de Brett Morgen

Brett Morgen ha tingut l’autorització dels familiars de Bowie per accedir al llegat audiovisual de l’artista i editar-lo com cregués més convenient. Un privilegi i un repte que el cineasta californià intenta resoldre com qui aboca sobre la taula un puzle de 10.000 peces. El resultat és Moonage daydream, 140 minuts de metratge, amb certa bellesa caòtica. El cineasta fa la biografia de Bowie, fragmentant i superposant pells, màscares i etapes de la trajectòria del músic i deixant que sigui la veu del músic qui doni un fil conductor als seus canvis d’identitat i rumb.

La chica y la araña

Una història mínima i embriagadora sobre el desig, les frustracions i els canvis de vida

La chica y la araña, el segon llargmetratge dels germans suïssos Ramon i Silva Zürcher, està protagonitzat per dues noies, la Lisa i la Mara, i explica al llarg de dues jornades la mudança de la primera, que es canvia de pis i emprèn una nova vida. El seu passat i fins i tot les seves perspectives de futur no hi tenen cabuda, perquè els Zürcher s'aturen només en el procés del canvi amb l’ànim de registrar tot el que amaga i tot el que es belluga quan una habitació es buida i una altra s’omple.

Tres mil años esperándote

Un humanista cant a la diversitat

Tilda Swinton i Idris Elba, en la pell d’una experta en narratologia i un geni de la llàntia, respectivament, estan tancats en una habitació d’un hotel d’Istanbul. L'erudita Swinton es mostra reticent a demanar els tres desitjos que alliberarien el geni, que intenta captivar-la rememorant aventures que semblen sorgides de Les mil i una nits. D’aquesta manera, compaginant un tête-à-tête intimista i una col·lecció de relats èpics, el director George Miller compon a Tres mil años esperándote un humanista cant a la diversitat que apareix revestit per una defensa de l’amor com a camí cap a la realització personal.

 

Mi país imaginario

La revolució xilena

Patricio Guzmán firma aquest documental que recull tot el que va passar a Xile l'octubre del 2019, quan un milió i mig de persones es van manifestar als carrers de Santiago demanant més democràcia, una vida més digna, una millor educació, un millor sistema de salut i una nova Constitució. 

stats