Artistes
Cultura 06/05/2023

10 grups de música emergents que has de conèixer

L'ARA Balears elabora una llista de propostes que seran als escenaris alternatius. No arriben a la trentena o la freguen, i es caracteritzen per la diversitat d'estils

3 min
Edició de l'estiu de 2022 del festival Mobofest, un espai propici pels valors emergents de l'escena illenca.

Caspary

Rock and roll indie pobler

L’ànima dels Caspary és poblera i els seus sons són rock and roll indie: Bernat Cantallops (bateria), Andreu Beltran (guitarra), Pere Plomer (baix), Miquel Crespí (guitarra) i Pau Dalmau (veu). Fa poc que Bubota Discos els ha publicat l’EP Ulls clucs. De ‘Pastilles per sa peresa’, un dels temes, n’han fet videoclip.

Marc Mas Carbonell

Rupit introspectiu

Després de quedar tercer en la darrera edició del Pop Rock Palma, Marc Mas Carbonell debuta en solitari amb el disc Cartes i Estampes. Aquest membre del Bilo ara fa filigranes amb melodies introspectives que canten als rupits i les margalides. La gravació l’ha feta en sessions nocturnes al Teatre de Calvià.

PLAN-ET

D'emergent a referent

El manacorí Jaume Forteza és Plan-ET. En just un any ha passat de ser un valor emergent a referent. L’enginy de les seves lletres, cantant en català músiques urbanes, fa que el seu trap s’encomani a altres grups. Va ser el primer confirmat al cartell de l’Acampallengua 2023.

Ánimos Parrec

Puresa lingüística del pla

Ells mateixos es pengen l’etiqueta de música d’arrel, però els entesos els classifiquen com una banda clàssica de rock and roll. Són de Sant Joan i durant anys han actual pel seu redol amb el nom Sa Sini Banda. Ha estat ara quan s’han constituït en banda formal. Es manté intacta la seva puresa lingüística i la reivindicació contra la massificació turística.

Maria Florit

Manies menorquines

La menorquina nascuda a Barcelona Maria Florit va publicar el seu EP, Manies que tenc. Aquesta és la seva primera referència discogràfica, després d’haver estat guitarrista a Sr Canario i Mishima. La producció l’ha feta Joana Pol, de Donallop.

Reggaetonpare

Grup pop de poliesportiu

Al seu perfil d’Instagram es defineixen com “un grup pop de poliesportiu nascut a la falda de Bonany”. Es presenten a la final del Canetrock 2023, que enguany serà a Alcúdia dia 22 de juliol. Són vilafranquers i petrers, i allò que més els caracteritza és el sentit de l’humor. Són Sebastià Lladó, M. Antònia Rosselló, Pau Femenies, Toni Amengual i Pau Palou.

Mar Grimalt

Frescor felanitxera

Fa dues edicions va guanyar el certamen Sons de la Mediterrània i ara ha irromput amb força dins el panorama illenc. Joana Gomila i Laia Vallès han produït el seu primer disc, Espurnes i coralls, que va sortir pel mes de gener. De gran qualitat, és comparable als treballs de Marala i Júlia Colom.

Fades

Autotune urbà i sense prejudici

Ferran Pi, Vicenç Calafell i Àngel Exojo són dos mallorquins i un barceloní, autors de l’àlbum Amigues i autotune. La seva posada en escena va fer del seu primer concert a Manacor un gran èxit. La mescla de pop i música urbana amb reivindicació LGTBI+ actuarà dia 11 de maig a l’Espai Mallorca de Barcelona.

Rudymentari

Reggae de Ciutadella

Els ritmes jamaicans són una constant en la trajectòria del ciutadellenc Guillem Llorens. Amb Rudymentari just acaba de publicar el seu segon disc, que presenta aquests dies a Menorca, dia 13 de maig ho farà a Barcelona i el 3 de juny a la Factoria de So, a Santa Maria del Camí. És la proposta més fresca del reggae en català.

Xisk

De l'electrònica al rap

La veu de la jove de Pòrtol Xisca Garau, juntament amb el seu teclat i les seves programacions, es converteix en Xisk, una proposta urbana que va de la música electrònica al hip hop, passant pel rap. Fa passes per ser un referent en l’escena underground, talment com ho ha fet, en molt poc temps, Plan-ET.

stats