Cultura
Política Cort 23/01/2024

Convoquen una protesta contra la conferència d'un historiador “sionista" que té la col·laboració de l'Ajuntament de Palma

Ciutadans per Palestina es manifestarà aquest dimecres contra la intervenció de Francisco Gil-White i l'oposició de Cort demana que s’anul·li l'acte. El PP argumenta que només cedeix l'espai públic

3 min
Cort és una biblioteca especialment bella i també més petita que les altres, però això no ha fet que no apliqui les restriccions amb la severitat necessària.

PalmaLa plataforma Ciutadans per Palestina ha convocat per a aquest dimecres (19 hores) una protesta contra la conferència de l'antropòleg i historiador Francisco Gil-White a la biblioteca de Cort, un espai que l'Ajuntament de Palma ha cedit per a l’acte. L'entitat qualifica l'expert de "feixista sionista" i denuncia que fa apologia del "genocidi del poble palestí". La Comunitat Jueva de les Balears és l’entitat que ha organitzat la xerrada.

Gil-White ha assegurat en una entrevista al diari Última Hora que "a Gaza no hi ha estructures civils" i que, per tant, "són blancs legítims". L'historiador diu que "la principal amenaça antisemita és l'Islam i el suport que rep de governs occidentals". "Són governs traïdors que han treballat des de la clandestinitat per destruir les nostres democràcies. Han patrocinat el creixement islàmic per convertir-nos en esclaus", ha afegit.

Rebuig de l'oposició

L'oposició de l'Ajuntament de Palma ha expressat el seu rebuig a la conferència de Gil-White, que du el títol d’El gran secreto de Occidente. El PSOE Palma ha condemnat “la utilització de la biblioteca de Cort per a la difusió de missatges d'odi", perquè Gil-White és "un autor que s'ha mostrat clarament en contra d'un procés de pau a l'Orient Mitjà, i que és conegut pels seus missatges racistes, missatges de rebuig cap a la població palestina i la justificació d'atacs a la població civil per part d'Israel".

Els socialistes de Palma critiquen que s'utilitzi un espai públic municipal com la biblioteca de Cort per "difondre aquest tipus de missatges ideològics, justament en un context com l'actual, en què la comunitat internacional està defensant un procés de pau a l'Orient Mitjà, i així aturar la política bèl·lica d'Israel".

A més, el Grup Municipal Socialista recorda que el govern de Pedro Sánchez "encapçala en l'àmbit europeu la proposta de pau consistent en l'alto el foc, la rebaixa de tensió a la zona, la protecció de la població civil i el reconeixement dels dos estats” –israelià i palestí.

Cartell de la conferència.

Conferència "lamentable"

MÉS per Palma ha emès també un comunicat en què considera "lamentable" que l'equip de Cultura de l'Ajuntament de Palma hagi cedit la biblioteca de Cort per fer-hi una conferència de Francisco Gil-White, "autor amb posicions racistes contra els àrabs i que defensa els actes de genocidi comesos pel govern d'Israel a Gaza". Per al grup de l'oposició a Cort, "és inacceptable que el PP cedeixi espais per a activitats que defensen la violència contra persones o col·lectius i defensen l'incompliment de la legalitat internacional".

En el comunicat, MÉS per Palma considera que, amb aquesta activitat, "imposada políticament", l'actual govern municipal col·labora en un acte favorable a un genocidi. "Es posiciona, una vegada més, contra el dret del poble palestí a un estat propi i contra les víctimes dels bombardeigs i desplaçaments a Gaza". Segons la formació ecosobiranista, "el PP diu que vol la pau a Palestina, però els fets demostren que dona un suport incondicional a Israel, estat que està perpetrant l'extermini del poble palestí. Aquesta complicitat queda demostrada amb l'organització d'aquest acte".

El partit d'esquerres considera que les biblioteques municipals "han de ser espais per impulsar el coneixement i la cultura de la pau, no llocs on es faci apologia de la guerra i del genocidi". I hi afegeix: "Tampoc llocs on es facin actes que defensen el racisme i la xenofòbia, on es discriminen persones o col·lectius pel seu origen o nacionalitat, o on es llancen missatges contraris als drets humans".

MÉS demana a l'equip de govern del PP que rectifiqui i anul·li l’acte. "El PP utilitza una institució pública per fer apologia del racisme i del genocidi", assegura el comunicat, on la formació d'esquerres també remarca que continuarà lluitant per “un alt el foc a Gaza que aturi el genocidi contra el poble palestí, i per la creació d'un estat propi per a Palestina".

Cort diu que només cedeix l'espai

L'Ajuntament de Palma, per part seva, remarca que únicament ha cedit l'espai de la Biblioteca de Cort. "Nosaltres no organitzam aquesta activitat. Cort cedeix espais a qualsevol associació legalment constituïda que ho sol·liciti. No entram en disquisicions. Són espais públics i ens asseguram que les peticions que ens arriben estan en regla", han assegurat des del Consistori.

stats