Política Cort 15/02/2024

Palma coneixerà el projecte d'habitatges del Sepes per a Son Busquets d'aquí a unes setmanes

L'Ajuntament de Palma i l'organisme estatal signaran l'acord per als terrenys de la caserna abans de Setmana Santa

3 min
Son Busquets

PalmaL'Ajuntament de Palma i l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (Sepes) s'han compromès a signar abans de Setmana Santa l'acord perquè els tècnics estatals i municipals puguin desenvolupar el futur Pla Especial de Son Busquets, per a la construcció d'habitatges, equipaments públics i zones verdes a aquests terrenys de l'antic quarter.

El regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, i la directora general del Sepes, Leire Iglesias, s'han reunit aquest dijous a Madrid i han acordat establir un protocol de col·laboració entre les parts amb el qual es doni continuïtat als treballs que ja s'estaven desenvolupant amb el consistori. Iglesias ha afirmat, en una entrevista per a IB3 Ràdio, que el Sepes presentarà "ben aviat, d'aquí a dues o tres setmanes", els detalls del projecte. "L'objectiu era concretar els terminis per començar a treballar. L'Ajuntament signarà aquest document o conveni i, posteriorment, es desenvoluparà el pla especial que determinarà els usos i característiques tant dels habitatges com dels equipaments", indiquen fonts del consistori, satisfetes per "la bona sintonia" mostrada durant la reunió.

El Sepes s'ha compromès a lliurar a Cort, en el transcurs de les pròximes setmanes, la proposta de redacció del document per perfilar-ne i concretar-ne el contingut amb els tècnics municipals. Tècnics del Sepes es desplaçaran a Palma per reunir-se amb els seus homòlegs de la Gerència d'Urbanisme i treballaran en la redacció del document que se signarà. "Es posarà punt final a 15 anys de desídia que han mantingut tota una zona de Palma pendent d'un projecte concret", ha assegurat Fidalgo, qui ha destacat que serà el primer document que determini les actuacions a Son Busquets.

La directora general de Sepes també ha explicat als responsables de l'Ajuntament de Palma que des que l'entitat es va convertir en propietària del sòl, l'abril de 2023, treballa per agilitzar al màxim el desenvolupament de Son Busquets. Així, ha posat en marxa l'adequació de l'àmbit i els estudis necessaris per a l'aprovació del planejament, informa Europa Press.

En aquesta línia, l'entitat depenent del ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana (Mivau) acaba de finalitzar els treballs de camp de l'estudi geotècnic i ha licitat el contracte de les obres de desbrossament i neteja, que s'adjudicarà en els pròxims dies. Aquestes accions se sumen a l'estudi topogràfic, ja realitzat, i a les tasques que donin pas a l'estudi ambiental, que finalitzaran durant les pròximes setmanes.

De la mateixa manera, està en curs un expedient de contractació d'un estudi d'alternatives energètiques per a l'actuació. A més, s'acaba de tancar l'adjudicació dels serveis de vigilància de seguretat electrònica de l'àmbit, un nou pas en el reforçament de la seguretat dels terrenys, després de la finalització de les obres de reparació i clausura de les portes d'accés.

80,5 milions d'euros

L'actuació de Son Busquets està adscrita al Pla d'Habitatge de Lloguer Assequible del ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, que suposa disposar d'una inversió pressupostada de 80,5 milions d'euros per al seu desenvolupament. Fins a la data, ja s'hi han invertit més de 59 milions, incloent-hi la compra del sòl.

Son Busquets és un projecte estratègic de gran importància per a la ciutat de Palma i per a les polítiques d'habitatge del govern de l'Estat. Situat en ple nucli urbà, en uns terrenys militars en desús, el desenvolupament de Son Busquets per part del Sepes permetrà aixecar un ecobarri de referència. El projecte preveu una nova zona de la ciutat, caracteritzada per la mescla d'usos, la integració d'espais verds i la preservació del patrimoni històric, sota l'eix vertebrador de facilitar la posada a disposició dels ciutadans de més de 830 habitatges assequibles, amb els quals pal·liar les dificultats d'accés a l'habitatge que té la ciutadania en una zona tensada com Palma.

Així, juntament amb els 831 habitatges que preveu el pla especial, s'han incorporat altres usos per a espais comercials i equipaments, a més d'espais públics lliures, incloent-hi una zona central lliure de trànsit i un gran parc amb vegetació urbana autòctona i requisits hídrics escassos.

stats