UNA NOVA TRADICIÓ
Balears09/12/2016

Vi calent: un producte senzill però sotmès a múltiples variacions

J.v.

PalmaEls mercadets nadalencs no s’entenen sense les salsitxes, els dolços de gingebre ni, especialment, el glühwein, el vi calent, un brevatge indicat per encalentir els ànims quan es passeja a l’aire lliure amb temperatures generalment negatives. El vi calent també és present als mercadets que se celebren a les Illes, tot i que depèn de cada paradeta adoptar la recepta que es triarà entre el centenar que estan disponibles.

Mercadets de Nadal: l’hivern ja no és sinònim de quedar a casa maleint el fred

Una beguda mil·lenària

Cargando
No hay anuncios

Els historiadors han trobat referències al consum de vi encalentit amb espècies des dels temps medievals. És a Alemanya, una vegada més, on se n’estén l’ús, especialment durant l’Advent, l’època més freda de l’any per a aquelles contrades.

Generalment, el glühwein és una preparació de vi, sobretot negre, amb diferents espècies, com la canyella, el clau, la nou moscada i el sucre. S’hi pot afegir licor, com per exemple el rom o l’ amaretto.

Cargando
No hay anuncios

La seva preparació no dista gaire de la del rom cremat, més tradicional a les regions més meridionals d’Europa. En una olla, es col·loquen les espècies (és aquí on les receptes adopten una multitud de variants), la pell de llimona i la taronja, i el sucre morè. Es deixa una estona perquè les espècies i les pells desprenguin els seus aromes i els sucres es vagin caramelitzant. Per evitar que el sucre no s’enganxi a l’olla, s’hi pot llençar un glopet de vi. No és, però, fins que el sucre es disol que cal abocar-hi la resta del vi i escalfar-lo a foc lent durant uns 30 minuts. És important que el vi no arribi a bullir. De la quantitat de sucre que s’hi posi en dependrà el resultat final, tot i que, al final, el que s’agraeix és l’escalfor que genera i que fa aflorar l’esperit nadalenc.