TRIBUNALS
Balears 22/02/2017

El raper Valtonyc, condemnat a 3 anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons

L'Audiència Nacional el condemna per haver incorregut en injúries a la Corona, amenaces i enaltiment del terrorisme

Anna Schnabel
2 min
El raper Valtonyc, en el judici celebrat aquest dimecres a l'Audiència Nacional. / BALLESTEROS / EFE

PalmaL'Audiència Nacional finalment ha condemnat el raper mallorquí Joan Miquel Arenas, conegut artísticament com a 'Valtonyc', a 3 anys i mig de presó per injúries a la Corona, un delicte d'amenaces i enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes en les lletres d'alguns dels seus temes musicals.

Igualment, haurà d'indemnitzar amb 3.000 euros el president del Círculo Balear Jorge Campos, qui el 2012 va denunciar el cantant per presumptes amenaces en una de les seves cançons, en la qual deia que "mereix una bomba de destrucció nuclear".

Segons recull la sentència, la qual podrà ser recorreguda, el tribunal ha considerat que les expressions utilitzades pel mallorquí posseeixen un "indubtable caràcter enaltidor a les organitzacions terroristes ETA i Grapo, dels seus integrants i de les accions violentes comeses per aquests".

"Llibertat d'expressió limitada"

Igualment, considera que els versos del músic "no han de resultar emparats pel dret a la llibertat d'expressió o de creació artística invocats per l'acusat i la seva defensa". La Sala puntualitza "el caràcter limitable del dret a la llibertat d'expressió i, singularment, el derivat de manifestacions que animin a la violència".

Valtonyc, qui sempre ha defensat la seva innocència, va ser jutjat el 8 de febrer, dia en què assegurà davant els jutges que el litigi es devia exclusivament a la seva ideologia, que "el rap reflecteix una realitat i uns fets socials que s'exageren mitjançant hipèrboles" i que els seus versos no són més que "metàfores" que no s'han d'emmarcar en el "discurs de l'odi" sinó en una "sàtira contra elements que estan en el poder".

El mallorquí va declarar, abans de ser jutjat per l'Audiència Nacional, que va ser Pablo Iglesias qui li va encarregar la cançó. En sortir-ne, va assegurar que continuarà denunciant que els Borbons "són uns mafiosos". El líder de Podemos s'ha solidaritzat aquest mateix dimecres amb el raper a través de Twitter: "Rapejar sobre el Rei no hauria de ser delicte".

Solidaritat amb Valtonyc

La formació política MÉS per Mallorca ha manifestat la seva solidaritat amb el jove cantant en un comunicat en el qual assegura que "la sentència contra Valtonyc és un atemptat contra la llibertat d'expressió que deixa en mal lloc l'Audiència Nacional" i que es tracta d'una condemna "injusta i desproporcionada per uns fets que mai no s'haurien d'haver jutjat, arran de la denúncia d'un verdader 'ultra' com és el Sr. Jorge Campos".

Les mostres de suport al raper han estat múltiples. Cal recordar que el 4 de febrer va celebrar-se una 'trobada per la llibertat d'expressió' en la qual varen intervenir entitats, artistes i músics de tota l'illa. També varen fer públic el seu suport al mallorquí col·lectius com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’entitat juvenil Arran i la formació política Esquerra Unida, entre d'altres.

stats