EDUCACIÓ
Balears 24/04/2014

Ningú no vol ser director a la meitat de centres educatius que no en tenen

L’Associació de Directors de Secundària diu que el 48% de places desertes al concurs és un “fracàs”

Mercè Pinya
3 min

Palma.La Conselleria d’Educació tancà ahir el concurs de mèrits per ocupar les seixanta-vuit places de directors de centres educatius públics no universitaris de totes les Illes Balears que ha de substituir els directors de centres que acabin el seu mandat, que es jubilin o que hagin renunciat a continuar exercint el càrrec.

La convocatòria, però, no ha tingut l’èxit esperat, atès que de les candidatures per a seixanta-quatre centres s’han rebut només quaranta-quatre sol·licituds provinents de trenta-tres centres, ja que alguns aspirants s’han presentat a més d’una candidatura, per la qual cosa, segons informà ahir la Conselleria d’Educació, queden trenta-una vacants.

Aquestes trenta-una places de director, ja que han quedat desertes, hauran de ser cobertes ara per nomenament extraordinari a criteri de la Direcció General de Planificació, Infraestructures Educatives i Recursos Humans, que dirigeix Bartomeu Isern, per un període de dos anys.

Xifres preocupants

L’Associació de Directors de Secundària de Mallorca (Adesma) fa una lectura “molt negativa i preocupant” dels resultats del concurs. Per Antoni Morante, president de l’associació, aquestes xifres “no tenen res de normal” amb referència al que, a parer seu, és una lectura “semitriomfalista” per part de la Conselleria d’Educació.

De fet, Educació destacà ahir mitjançant un comunicat que les vacants no són molt diferents de les d’anys anteriors. Segons les dades proporcionades pel Govern, l’any 2009 només es presentaren trenta candidatures per a vuitanta vacants, és a dir, un 62,5% de les places s’hagueren de cobrir de manera extraordinària. L’any 2010 les vacants desertes es rebaixaren al 31%, mentre que el 2011 tornaren a ascendir fins a un 44%, un punt percentual menys que l’any 2012. L’any passat, amb el conflicte educatiu ja encetat arran de les retallades i la imminent aprovació del Decret de Tractament Integrat de Llengües, es varen rebre vint-i-sis sol·licituds per a seixanta vacants, per la qual cosa en quedaren trenta-quatre sense ocupar per la via ordinària, és a dir, un 56%.

Antoni Morante posa èmfasi que aquests resultats són fruit de la situació que es viu als centres educatius, on “és evident que hi ha coses que no funcionen, i aquest n’és un símptoma clar”. Apunta que les causes són múltiples i, entre aquestes, el conflicte educatiu, que ha comportat una forta tensió als centres educatius i una situació d’indefensió denunciada múltiples vegades per les associacions de directors, que fins i tot han arribat a demanar la interlocució directa del president del Govern, José Ramón Bauzá, en el conflicte, tot i que, com la majoria de la comunitat educativa, no han obtingut resposta.

Però, a banda de la situació insostenible que s’ha viscut en els centres aquest curs, Morante adverteix també que “l’actual model de direcció no funciona i que no és atractiu”, ja que, entre altres motius, la responsabilitat que s’ha d’assumir no sempre ve acompanyada de la capacitat per dirigir amb el suport del claustre.

Hi podria haver més renúncies

Des d’Adesma, igualment ahir advertiren que en aquest concurs de mèrits no s’hi inclouen els 69 centres on el director podia optar a renovar per quatre anys més, per la qual cosa, atesa la situació de conflicte als centres, “molts podrien optar per no fer-ho”, segons Morante.

De fet, el termini per optar a un període de quatre anys més d’exercici en el càrrec de director per a aquells que no han esgotat el mandat màxim de 12 anys ininterromputs finalitzava el 13 de març i “és significatiu que d’això no hagin facilitat dades”.

stats