Balears 23/05/2017

Una única 'empresa' britànica lloga més de 500 pisos a Eivissa

El Consell d’Eivissa ha presentat el seu cos d’informadors, que enquestarà 800 presidents de comunitats de veïns durant un mes per un preu de quasi 18.000 euros

Armando Tur
2 min
Vicent Torres 'Benet' amb les responsables de l'estudi

EivissaEl Consell d’Eivissa manté que amb l’actual llei “fa el que pot” per lluitar contra el lloguer il·legal de pisos a turistes, un factor que nombrosos experts relacionen directament amb el constant augment del preu del lloguer residencial que pateix l’illa i que ha fet impossible per a algunes famílies accedir a un habitatge.

I 'el que pot' són mesures com el cos d’informadors que començà a treballar el 15 de maig i que acabarà de fer-ho a mitjan juny, quan es calcula que haurà assolit la fita de 800 enquestes. En particular, hi ha dos informadors que van porta per porta i dos més que ho fan per telèfon. L’objectiu és arribar a presidents de l’escala, a qui es demana si al seu edifici es fa algun lloguer il·legal. En cas de no arribar al president, també es pot enquestar un veí a l’atzar. “Se’ls demana l'opinió sobre el turisme i si a la seva escala n’hi ha cap”, ha explicat Margarita Mora, la coordinadora d’aquest servei d’enquestes, que percebrà 17.999 euros de l'erari públic per dur a terme aquest estudi.

El director insular de Turisme, Vicent Torres ‘Benet’, ha aprofitat la presentació d’aquest servei per fer un balanç de com estan funcionant les actuacions de la campanya específica que té en marxa el Consell d’Eivissa i que, de moment, es tradueixen en una davallada del 10% en el nombre de denúncies respecte de l’any passat. Ha destacat, però, l’augment de “persones que es dediquen a aquest tipus de lloguer, com si fossin una empresa”, i ha posat com a exemple el d'un particular britànic que la setmana passada tenia 501 pisos anunciats i que avui en tenia 453. Torres també ha destacat que als diferents portals de lloguer s’hagin detectat 753 anunciants que incorporen el número de registre, fet que en demostra la legalitat.

De moment, durant aquest mes, la campanya d’informadors se centrarà en 17 zones calentes que “per les seves característiques més turístiques” poden tenir més concentració d’aquest tipus de lloguer, segons ha explicat Torres, encara que el mateix Consell és conscient que aquests pisos es troben per tota l’illa. “En tenim constància”, ha aclarit.

Expedients contra l’alberg il·legal

El director insular de Turisme també ha estat demanat per l’alberg il·legal de Sant Antoni en el qual viuen més de 100 persones. Torres ‘Benet’ ha assegurat que el Consell va obrir un expedient el mes de febrer per una denúncia, però que és difícil “demostrar” que es tracta d’un establiment turístic, ja que el propietari assegura que és residencial. El director diu que l’Ajuntament de Sant Antoni també ha obert diligències i que Hisenda ha de comprovar si els pagaments s’estan declarant. Aquest matí s’han reunit totes les parts per decidir que continuaran treballant “amb diligència i de manera coordinada” contra aquest establiment.

stats