Balears 04/08/2017

Ultimàtum a Escorca perquè faci net el torrent de Pareis

Medi Ambient dona 24 hores al Consistori o amenaça d'intervenir directament i, fins i tot, de recórrer als tribunals

Jaume Vinyas
2 min
Una voluntària fent net a la Calobra, la passada setmana.

PalmaEl conflicte per la neteja del torrent de Pareis i la Calobra, a Escorca, podria acabar als tribunals. Així ho assenyala la Conselleria de Medi Ambient en un requeriment, enviat ahir dijous, al batle del municipi, Antoni Solivellas, qui manté des de fa gairebé dos mesos un torcebraç amb el Govern sobre les competències de la neteja d'aquest paratge tan emblemàtic.

El document dona un termini de 24 hores al batle perquè efectuï la neteja de la zona. En cas que s'hi negui, adverteix la Conselleria, procedirà “d'urgència” sobre el lloc i iniciarà les “actuacions que corresponguin” per tal de fer net una zona “especialment protegida”, “sense perjudici de qualsevol acció legal que es reservi la Conselleria en defensa dels interessos que li són propis”, tal com recull el document, al qual ha tingut accés l'ARA Balears.

Els fems s'acumulen al torrent de Pareis i la Calobra mentre les administracions no arriven a un acord.

El requeriment alerta de la “urgència de recuperar la higiene i la salubritat” en un dels indrets més icònics de l'illa i subratlla que dia 6 d'abril el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, ja va indicar al Consistori que les competències en matèria de residus sòlids urbans a la zona del torrent de Pareis són municipals.

El batle, per la seva banda, defensa que la neteja del torrent correspon a Medi Ambient perquè està declarat com a Monument Natural, segons va explicar a aquest mitjà el mes de maig. L'Ajuntament decidí retirar els contenidors del torrent després que l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) deixàs d’abonar al Consistori una taxa de 62.000 euros anuals. Solivellas afirmà llavors que l'Ajuntament "no pot fer-se càrrec del volum de residus que generen els visitants del torrent ni del cost que això suposa".

Fems abandonades pels visitants a La Calobra, les darreres setmanes.

Des de la Conselleria asseguren que s'han vist obligats a intervenir arran d'una acta dels Agents de Medi Ambient en què es registren 5 metres cúbics de fems. En aquest sentit, afirmen que el problema ja no és només ambiental, sinó gairebé de salubritat. Fonts del departament confien a trobar una solució al conflicte sense recórrer a la justícia, una passa que, asseguren, “no beneficiaria ni el Govern ni el municipi”.

stats