Balears 06/10/2015

La UIB localitza una espècie de vespa invasora a Sóller

Representa un perill per als pol·linitzadors autòctons, ja que els depreda

Ara Balears
2 min
Una fotografia de la vespa asiàtica facilitada per la UIB.

PalmaEl Laboratori de Zoologia del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha confirmat la detecció per primera vegada de la vespa asiàtica ('Vespa velutina nigrithorax') a Mallorca, gràcies a la col·laboració d’apicultors del municipi de Sóller, única zona on s’ha detectat fins ara.

La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora, que procedeix del sud-est asiàtic, tal com informa la UIB en una nota de premsa. Segons la Universitat, representa una greu amenaça per a l'apicultura, perquè pot provocar que es perdin ruscs, a més d'importants danys a les espècies de pol·linitzadors autòctons, ja que els depreda.

Es va detectar per primera vegada a Europa el 2004, a França, i va ser el 2010 quan se'n va confirmar l'arribada a Espanya, a Navarra. Actualment aquesta espècie ha estat detectada al País Basc, Catalunya, Galícia, la Rioja i Castella i Lleó. La manera en què han arribat a l'Estat no és clara, però es creu que ho podria haver fet a França a través del comerç hortícola des de la Xina.

Les obreres mesuren entre 1,7 i 3,2 cm de longitud i són fàcils de reconèixer: el cap és negre, però el rostre és groc ataronjat. La part final de les potes és groga. El tòrax és enterament castany i negre. L'abdomen és castany, amb algunes bandes ataronjades.

Els nius són esfèrics o ovalats, mesuren entre 40 i 70 cm de diàmetre i posseeixen una única entrada lateral. Solen fer-los a les parts altes dels arbres, per la qual cosa són difícils de veure. Viuen en zones muntanyenques, encara que darrerament s'ha detectat la seva presència en zones urbanes.

Els adults s'alimenten de nèctar i fruites madures, i les cries són alimentades preferentment amb abelles mel·líferes i altres insectes. El moment de més depredació es dóna a l'estiu. Estudis recents mostren que la població importada a Europa no és particularment agressiva amb les persones.

En la nota de premsa, la UIB demana als apicultors que, si detecten la presència d'aquesta espècie, es posin en contacte amb el Laboratori de Zoologia de la UIB a través de l’adreça electrònica: .

stats