Balears 12/07/2017

Podem vetarà el lloguer turístic a plurifamiliars si no s'accepten les zones d'emergència habitacional

La nova llei del turisme inclou sancions de fins a 400.000 euros per a les plataformes com Airbnb

Carmen Buades
2 min
Dos turistes cerquen el pis on s'han d'allotjar. / PERE TORDERA

PalmaLa setmana que ve hi haurà, finalment, una nova llei turística. Això sí: és possible que mantingui la prohibició de destinar a lloguer turístic els habitatges plurifamiliars i que només estigui permès als habitatges unifamiliars aïllats i apariats. Aquest serà el resultat del ple del pròxim dia 18 si no s'aproven algunes de les esmenes que ha presentat Podem al text i que, de moment, han quedat enlaire, com el fet de declarar Palma i l'illa d'Eivissa zones d'emergència habitacional.

La formació morada ha anunciat aquest dimecres que votarà en contra de l'article que defineix quins habitatges es poden llogar si no s'hi inclouen algunes de les seves propostes, i això suposaria mantenir el redactat de la Llei del 2012 (que exclou tots els habitatges plurifamiliars, els adossats i les cases entre mitgeres).

Podem va definir les seves línies vermelles entorn de cinc de les seves esmenes: que el sostre de places sigui només reduïble (no ampliable), que es puguin llogar habitacions de la residència habitual, que es condoni el 80% de les sancions als propietaris que destinin durant tres anys el seu habitatge a lloguer social i que, a l'hora de destinar un habitatge a lloguer turístic, se n'hagi de tenir la propietat un mínim de deu anys (fins ara, es plantejava que el mínim fos de cinc anys i des de la construcció de l'immoble, no des de l'adquisició d'un propietari), que no es permetin les llicències en sòl rústic i que es dugui a terme la declaració d'àrees d'emergència habitacional a l'illa d'Eivissa i a Palma. Són, precisament, aquestes dues darreres les que ara estan pendents.

Després de les negociacions durant la comissió d'aquest dimecres, s'ha aprovat la possibilitat de condonar una multa, però d'altres han quedat pendents i es tornaran a votar al ple. El diputat de MÉS per Mallorca Antoni Reus ha explicat que també s'ha aprovat l'opció que una persona pugui llogar el seu habitatge habitual durant un màxim de 60 dies a l'any, que s'augmenti el nombre d'inspectors per controlar aquesta activitat i que una part de l'impost turístic es destini a la rehabilitació d'edificis per destinar els habitatges a lloguer social.

Per part seva, el diputat de Podem Salva Aguilera ha reconegut que la proposta de la seva formació de llogar habitació "no té el suport de cap grup parlamentari", però ha celebrat altres mesures, com el fet que un mateix propietari no pugui llogar més de dos habitatges i que es pugui llogar una habitació per "redistribuir els guanys del turisme". Pel que fa a la resta de les seves peticions, seran la clau que decidirà com es tanca la llei dimarts que ve.

Sancions

El règim sancionador també experimentarà modificacions. Fins ara, llogar un habitatge sense llicència a través d'una plataforma comercialitzadora (com Airbnb o Homeaway) s'entenia com una sanció greu i podia ser multada amb entre 20.000 i 40.000 euros. Amb la nova llei, aquestes actuacions passaran a entendre's com a infraccions molt greus i, per tant, la sanció pot arribar a ser de 400.000 euros.

stats