El temporal anega Mallorca

La pluja ha provocat la restricció del trànsit al pla, ha desbordat Cúber i el Gorg Blau i ha fet estralls al dic del port de Cala Rajada

El temporal que aquest dissabte és damunt l'arxipèlag ha anegat Mallorca. Les intenses pluges han provocat que la circulació s'hagi restringit al pla de Mallorca, que els embassaments hagin superat la seva capacitat i que el dic del port de Cala Rajada cedís davant les intenses onades.

Unes pluges que han deixat registres molt elevats. Fins a les 16 hores de l'horabaixa, s'han recollit fins a 109,3 litres per metre quadrat a Escorca, 93,2 a Portocolom, 65,5 a Santa Maria, 62,2 a Campos i 61,4 a Llucmajor.

Aquests registres se sumen als acumulats en tota la jornada de divendres, quan en 24 hores es van assolir 97,8 litres a Escorca, 65 a Sineu; 61,4 as Mercadal; 58.8 a Binissalem i 55,6 a Banyalbufar, segons dades del Centre Territorial de Balears de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

També el vent ha estat fort, amb una ratxa màxima de 112 quilòmetres en la Serra d'Alfàbia, una altra de 100 km/h a Mercadal, 93 km/h a Son Sant Joan, 90 km/h a Formentera i 89 km/h a Portocolom.

Les conseqüències

Restriccions de trànsit i desbordaments de torrents

En el pla de Mallorca la circulació als vehicles hi està restringida. A  Montuiri, Algaida, Sineu, Lloret, Vilafranca, Felanitx, Porreres i Sant Joan només hi poden circular els serveis d'emergència. Des del Govern, el qual ha convocat un gabinet de seguiment de temporal, es demana precaució.

Un total de 30 trams de carreteres de la xarxa viària de Mallorca estan tallats al tràfic per les intenses pluges caigudes a la illa, segons recull l'actualització de les 15.30 hores de la pàgina web d'incidències de carreteres del Consell de Mallorca.

Des d'aquest divendres estan tallades cinc carreteres: la carretera del Coll de Sòller Ma-11A per despreniments; la Ma-3201 a Montuïri, la Ma-6040 des de Campos cap a la Colònia de Sant Jordi fins a l'encreuament amb la Ma-6014, la Ma-3130 d'Algaida i Pina i la Ma-5030 entre Montuïri i Porreres, des del punt quilomètric 4,6, a l'altura del cementiri de Porreres, al 6,2.

Estan també tallats al tràfic diferents trams de les carreteres: Ma-3232, Ma-3230, Ma-3201, Ma-3140, Ma-3011, Ma-2100, Ma-3433, Ma-3301, Ma-15 (entre els quilòmetres 37 i 40), Ma-3321, Ma-2100, Ma-5020, Ma-5040, Ma-3222, Ma-3323, Ma-5017, Ma-3300, Ma-3221, Ma-3200, Ma-3131, Ma-6031, Ma-5030, Ma-3220, Ma-5100 i Ma-4100.

El temporal també s'ha deixat sentir a la mar. A banda de les fortes onades que s'han pogut apreciar a indrets com Portocristo i Portocolom, a Cala Rajada la força de les onades ha causat desperfectes en el dic del port. En aquest moment, s’ha establert un cordó de seguretat i s’han tancat els accesos al port, al dic i també al passeig de Cala Gat.
 
El director general de Ports i Aeroports, Xavier Ramis, s’ha desplaçat a primera hora al port per coordinar les mesures de seguretat, igual que el batle de Capdepera, Rafel Fernández, juntament amb representants del club nàutic, pescadors i Federació Hotelera.  El cap de projectes i el cap d’explotació de Ports també han acudit al port per tal d’avaluar la situació i decidir l’adopció de mesures. 
 
Els danys es concentren en l’espaldó del dic d’abric, que presenta una obertura de 4x4 metres. Tot i que encara és prest per saber exactament les causes, sembla que l’impacte d’una roca procedent de l’escollera pot haver provocat l’impacte i el forat en una part del dic. Els danys afecten únicament a una part del dic.

I si fins fa un mesos els embassaments de Cúber i el Gorg Blau presentaven una situació preocupant, avui s'han hagut d'obrir les comportes perquè estan plens. Així, l'aigua que sobra surt de manera controlada pels torrents de l'Almadrava i el Gorg Blau, segons ha informat Emaya.

El Servei d'Emergències ja havia demanat precaució al migdia davant el desbordament dels dos embassaments per les intenses pluges i havia qualificat de risc la zona del torrent de Pareis.

Les fortes pluges caigudes en les últimes hores, de fins a 200 litres per metre quadrat a la zona de Lluc, han estat decisives per acabar d'omplir els embassaments.

Protecció Civil té coneixement de la situació i ja ha començat a prendre mesures en la desembocadura del Torrent de Pareis, a la Calobra, on aboca l'aigua desbordada.

Al mateix temps, s'està bombant al màxim l'aigua dels dos embassaments per aprofitar el màxim possible per al proveïment de la població de Palma.

Emaya també s'ha posat en contacte amb l'Agència Balear de l'Aigua (Abaqua) per procedir al transvasament d'aigua a altres municipis de la illa i permetre que s'aprofitin de la millor manera els recursos disponibles per regenerar pous i aqüífers afectats per la sequera.

A Palma, la Policia Local ha informat de talls parcials al passeig Marítim i al camí dels Reis per la caiguda d'arbres. A més, s'ha tancat el pas subterrani del pont de Son Oliva perquè s'ha inundat, el qual s'ha reobert devers les 18.10 hores d'aquest dissabte horabaixa.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF