Balears 16/12/2015

Torna en Mic

Aquesta matinada està previst que es torni a rebre a les Balears el senyal dels canals Super3, 33 i el 3/24 després de vuit mesos des que el Govern Bauzá va decidir apagar-lo

Ara Balears
3 min
En 'Mic', un dels personatges més estimats del canal Super3.

PalmaA partir d'aquesta matinada està previst que es torni a rebre a les Illes Balears el senyal dels canals Super3, 33 i el 3/24, tal com va anunciar el Govern balear el novembre passat. Han transcorregut vuit mesos des que es van fondre a negre aquests canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) com a conseqüència de l'entrada en vigor de l'anomenat 'dividend digital' i perquè el Govern anterior, que presidia José Ramón Bauzá, no va prendre cap mesura per garantir la continuïtat de les emissions, tal com demanava la societat civil de les Balears.

Biel Barceló, vicepresident del Govern, ha supervisat les proves tècniques per posar en marxa la multiplexació estadística, junt amb la consellera de Cultura, Esperança Camps. / CAIB

La recuperació d'aquests dos senyals (el 33 i el Super3 el comparteixen) s'ha duit a terme per l'aplicació de l'anomenada multiplexació estadística al canal múltiplex de televisió de titularitat autonòmica, per on fins ara s'emetien els canals d'IB3, IB3 en alta definició, TV3.cat i Canal 4. A partir d'aquest dijous s'encabiran també al múltiplex autonòmic els tres canals de la CCMA. Els teleespectadors només hauran de ressintonitzar el seu televisor.

La multiplexació estadística permet augmentar la qualitat del senyal i el nombre de programes o canals de televisió que s'inclouen en un canal múltiplex de TDT, el qual adequarà l’ample de banda que utilitza cada canal a les necessitats de cada moment. Així, per exemple, si un d’aquests està emetent canvis dinàmics d’imatge, necessitarà més ample de banda en detriment d’un altre que emeti imatges estàtiques. L’increment, però, del nombre de canals es farà mantenint-ne la qualitat, especialment de la televisió pública de les Illes Balears, IB3, segons ha informat el Govern.

. / CAIB

Biel Barceló, vicepresident de l'Executiu, que ha supervisat les proves tècniques per posar en marxa la multiplexació estadística, juntament amb la consellera de Cultura, Esperança Camps, i l'acabat de nomenar director general d'IB3, Andreu Manresa, ha assegurat que torna les emissions dels canals de la CCMA “gràcies a la col·laboració i el suport tècnic de la CCMA i d'IB3”. Barceló ha destacat que d'aquesta manera “els ciutadans de les Illes podran tornar a gaudir d'una oferta televisiva equilibrada, que havia quedat molt descompensada”. I ha afegit que “hem estat capaços d'arbitrar la solució tècnica i fer les passes necessàries per poder veure més programació televisiva en la nostra llengua”.

La consellera Camps ha explicat que la restitució d'aquests canals constitueix "una manera d’anar completant l’ecosistema comunicatiu en català a les Illes, i és fonamental en el procés de normalització de la nostra llengua". Al mateix temps, ha assegurat la consellera de Cultura, és també “una manera de continuar normalitzant les relacions institucionals amb Catalunya, que no s'haurien d'haver trencat mai".

A partir d'ara, s'amplia l'espai català de comunicació a les Illes, en el qual, afirma el Govern, hi haurà més informació durant 24 hores al dia, més programació cultural i més programació infantil. Des de l'Executiu han destacat que es garantirà la qualitat d'IB3 i d'IB3 HD, i han valorat que els canals de televisió públics en català col·laborin entre ells per garantir una major pluralitat informativa i per fer avançar la presència i l'ús social de la llengua.

Al llarg dels propers dies els tècnics treballaran, en període de proves, per tal d’estabilitzar les emissions i garantir el funcionament correcte del múltiplex estadístic.

stats