PATRIMONI

La restauració del voladís de Cort en respectarà l'autenticitat

El projecte té un cost de gairebé 245.000 euros i les obres tindran un termini d'execució de sis mesos

Les obres de restauració i conservació del voladís de la façana de Cort, que han començat aquest dilluns, pretenen recuperar la unitat de l'obra sense alterar-ne l'estructura material i en respectarà l'autenticitat.

Segons ha informat l' Ajuntament de Palma en un comunicat, aquestes obres es fan després d'un informe sobre l'estat del voladís, que s'havia realitzat aprofitant les obres de reforma i ampliació de la quarta planta de l'edifici de Cort i de la restauració de la coberta que es va dur a terme l'any 2010. El projecte té un cost de 244.695,48 euros, un 75% dels quals serà aportat pel Ministeri de Foment i la resta, pel Consistori.

Aquest dilluns el batle de Palma, José Hila, ha visitat les obres i n'ha destacat la importància "per mantenir en perfectes condicions el voladís, una part fonamental de l'edifici". L'ha acompanyat el regidor d'Infraestructures, Rodrigo A. Romero, el qual ha informat que la restauració tindrà un termini d'execució de sis mesos. Romero ha afegit que s'ha demanat que una altra obra que s'està realitzant a la mateixa plaça de Cort que a partir de novembre minimitzi l'ocupació de la via pública perquè interfereixi tan poc com sigui possible en el dia a dia. El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, que també era a la visita, ha anunciat que s'organitzaran unes conferències per explicar el procés de restauració, una vegada finalitzin els treballs.

Alguns dels desperfectes que s'han detectat són una capa molt incrustada de pols per tota la superfície, diverses capes d'oli de lli i altres productes aplicats en intervencions anteriors, a més de l'ús de raspalls metàl·lics. Així mateix, s'hi han trobat fongs, insectes xilòfags, podriment de la fusta i petits trencaments i pèrdua d'alguna motllura.

La proposta d'intervenció ha inclòs una documentació fotogràfica de l'estat inicial de l'obra, a més de la localització en plànol de les diferents patologies detectades. A partir d'ara se'n durà a terme la neteja eliminant tota la brutícia incrustada i tractant la fusta contra insectes. A més, s'eliminaran objectes estranys a la fusta constitutiva de l'obra, com poden ser claus metàl·lics o els detritus de les aus. També es reintegraran els volums estrictament necessaris i es restituiran els empelts de fusta perduts amb una fusta de les mateixes característiques que l'original, segons explica el comunicat.

El voladís està recolzat damunt la cornisa de pedra de Santanyí, que també serà netejada mitjançant aspiració o brotxes.

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF