UN ANY DE CANVI ALS MUNICIPIS
Balears 08/07/2016

Recuperant la participació i drets perduts

Un recorregut per les principals mesures preses a Cort i que poden apreciar els palmesans

Ara Balears
3 min
Recuperant la participació i drets perduts

PalmaL’equip de govern de Palma, format per PSOE, MÉS i Som Palma, ha conviscut durant un any fent avançar la seva acció política mentre potenciava algun dels pilars comuns dels seus programes: la participació ciutadana i la recuperació dels drets perduts.

Cercant l’equilibri entre la presa de decisions pròpia d’uns dirigents i el consens amb el poble, l’àrea de Participació, amb la regidora Eva Frade al capdavant, ha duit a terme accions per escoltar la veu dels palmesans. Aquests, que com assegura Frade “són molt participatius però no ho sabien”, han vist empoderada la seva opinió, “sufocada durant anys pels antics mandats”.

Així, la primera prova de foc van ser les festes de Sant Sebastià, en les quals, el novembre de 2015, es van atrevir amb una revetlla participativa. 2.113 residents de Palma majors de 16 anys van votar fins a 28.757 vegades les opcions proposades per confeccionar els cartells dels concerts de la celebració.

Poc després, el desembre de 2015, van anar més enllà: una consulta ciutadana per decidir l’ús que s’havia de donar al passeig del Born i decidir si deixar-hi les terrasses. La resposta ciutadana va ser radical, amb més de 15.000 participants, i el tripartit va haver d’acatar la decisió. Tot i que el govern del Pacte va intentar plantejar una racionalització d’usos dels espais públics, el ‘sí’ a les terrasses va arrasar amb un 80,6%, enfront del 19,4% que considerà que s’havien de retirar i deixar el passeig lliure per passejar-hi. Un resultat que l’oposició va aprofitar per catalogar de bufetada a l’equip municipal.

Com a darrer exemple de participació, trobam el pressupost per al 2017, en què els palmesans poden decidir en què invertir un milió d’euros de l’Ajuntament. El procés es va obrir pel maig i la seva fase final serà el setembre d’enguany. Els ciutadans i les entitats han presentat ja 309 propostes, que ara han de recaptar suports per passar després a l’estudi de viabilitat de cada una.

L’aposta pels ciutadans

El rescat de les persones ha estat un dels eixos principals d’aquesta legislatura i s’ha vist reflectit en l’obertura de nous centres d’atenció social com el de Gregal, a Son Gotleu, o la lluita contra l’atur. Més de 400 persones han trobat feina enguany gràcies a Palma Activa, i la ciutat tanca aquest primer any de govern, de juny a juny, amb 4.000 aturats manco al munipici.

Quant a serveis socials, a les poques setmanes d’aterrar a l’Ajuntament, es va inaugurar l’Oficina antidesnonaments, un dels projectes estratègics de la ciutat per donar una resposta ràpida i eficient al drama dels desnonaments. Allà ofereixen assessorament jurídic i social, amb protocols de relació amb els jutjats i de comunicació amb els bancs. Aquesta oficina té una relació estreta amb Palma Habitada, on l’Ajuntament està fent feina per ‘treure a la llum’ els habitatges buits o tancats, ja siguin dels bancs o privats, que hi ha a Palma i que Cort s’encarrega de gestionar i rehabilitar si escau. I és que, segons el pròxim batle de Palma i regidor d’Urbanisme i Model de Ciutat, Antoni Noguera, “l’accés a un habitatge digne i la creació d’un parc d’habitatges de lloguer socials és una de les nostres prioritats”.

D’altra banda, per millorar la vida i el descans dels ciutadans, s’ha aprovat un pla de renous que inclou mesures per reduir la contaminació acústica disminuint el trànsit rodat i la velocitat de circulació, i ampliant zones Acire per aconseguir vies més tranquil·les.

El llistat de mesures preses s’allarga amb mesures per conservar i millorar Cabrera i convertir-la en autosuficient energèticament; el retorn del complement de la carrera professional als treballadors públics; el nou punt verd a Sant Jordi; l’audiència pública per retre comptes davant la ciutadania que es durà a terme aquesta setmana; reunions setmanals amb ciutadans al despatx del batle; un pla d’infraestructures i per pintar escoles; millora del servei de l’EMT amb l’increment de xofers; l’esforç per augmentar la vigilància a la Platja de Palma i fer desaparèixer el turisme de gatera; el canvi de la cúpula de la Policia Local...

Reptes

Per últim, un dels reptes més importants ha estat la gestió del nou sistema de trastos al carrer i l’acabament de les obres del palau de congressos. Per altra banda, enguany han sobtat casos com l’aixecament parcial del secret de sumari de la Policia Local i el descobriment de la carpeta amb sancions aturades d’Emaya la legislatura anterior, fets que han sacsejat l’actualitat política.

stats