PREVENCIÓ DE CONSUM DE DROGUES
Balears 10/10/2013

Un de cada quatre joves controlats a la porta d'instituts duia drogues

Preocupants resultats de la campanya de Projecte Home

Ara Balears
3 min
Un de cada quatre joves controlats a la porta d'instituts duia drogues

Palma.Almenys una persona va ser sorpresa cada dia amb droga o presentava senyals que l'havia consumida en la campanya de vigilància feta durant tres mesos prop de col·legis i en zones d'oci pel Govern i Projecte Home per combatre el consum d'estupefaents entre els menors.

Aquestes accions de vigilància varen ser efectuades en la major part dels casos per policies locals formats pels especialistes de Projecte Home per ajudar-los a detectar casos de consum de droga entre escolars i facilitar un acostament de l'agent a l'alumnat dels centres d'ensenyament.

Els controls es varen realitzar durant els mesos d'abril, maig i juny de l'any passat, corresponents, per tant, al darrer tram del curs escolar. En total, 445 persones varen ser identificades perquè infonien sospites que consumien droga o n'estaven en possessió mentre es trobaven a les proximitats de centres d'ensenyament o en àrees d'esplai freqüentades per menors, segons el balanç de la campanya de l'any passat.

Els agents, per tant, procediren principalment a identificar aquelles persones que d'entrada resultaven sospitoses o com a mínim que podrien tenir un perfil de possible consumidor o portador de substàncies estupefaents.

D'aquest total de 445 persones controlades, 119 varen ser sorpreses portant a sobre algun tipus d'estupefaent o sota els efectes de l'abús de la droga, i 21 més varen resultar ser casos de suposat tràfic de droga.

Al llarg d'aquesta campanya, en la qual varen participar 34 ajuntaments de Mallorca, Menorca i les Pitiüses, es varen constatar 32 casos de menors involucrats en el tràfic de drogues, en els quals es va demanar la intervenció dels Serveis Socials municipals, i 15 casos més en els quals la família del menor va ser informada sobre programes de desintoxicació de drogues.

Substàncies

El president de Projecte Home, Tomeu Català, va explicar ahir els detalls d'aquesta iniciativa, que certament ha sorprès per la gran quantitat de joves que han resultat ser portadors de substàncies estupefaents. Català va indicar que la major part d'aquests joves duien substàncies químiques i cànnabis.

Català va voler destacar també el bon resultat que ha suposat per la campanya la figura del policia tutor en aquelles funcions adreçades a prevenir el consum de droga per part dels escolars, de 12 a 17 anys.

Durant la campanya, varen participar 57 policies de les Illes en els programes de formació sobre la drogoaddicció impartits per Projecte Home Balears. L'organització que presideix Tomeu Català i que recentment va complir 26 anys de vida té un centenar d'empleats i durant l'any 2012 va ajudar més de 2.000 persones en la seva lluita contra el consum de drogues.

També pares

Un total de 2.740 persones, entre elles també pares i alumnes, varen participar en les diferents activitats de la campanya, com per exemple, un centenar de xerrades sobre la prevenció del consum de drogues que varen ser impartides en els nivells escolars de Primària, ESO, Batxillerat i també a professionals de l'àrea de Seguretat Ciutadana.

El balanç d'aquesta campanya es va donar a conèixer després de la reunió que va mantenir ahir l'equip del Projecte Home amb la consellera d'Administracions Públiques, Núria Riera, a la seu de l'organització, situada a la Vileta.

Riera, que va ser acompanyada a la trobada d'ahir pel director general d'Interior, Sergi Torrandell, també va anunciar que, després del resultat "positiu" d'aquesta iniciativa, tant el Govern com Projecte Home han acordat renovar la seva col·laboració per realitzar una nova campanya de prevenció i detecció del consum de drogues amb el mateix objectiu durant l'actual curs escolar, encara que serà més intensa durant el primer i darrer trimestre.

stats