Balears 21/09/2013

"Tenim proves que els nostres fills no varen fer cap dany ni coacció"

Els pares dels estudiants del piquet informatiu a l'IES Arxiduc estudien denunciar la Policia i reclamen la rectificació pública de la directora i la consellera

Enric Borràs Abelló
2 min
César Oltra, Àlex Ocete, Nacho Laborda i Antònia Riutort / E. B.

PalmaL'actuació de la Policia va ser "violenta i desproporcionada", ha assegurat Antònia Riutort, mare d'un dels 38 estudiants identificats i imputats per desordres públics i coaccions a causa del piquet informatiu a l'institut Arxiduc Lluís Salvador de Palma durant el segon dia de vaga. Al piquet "no es va causar cap dany, desperfecte o coacció", ha assegurat Nacho Laborda, un altre dels pares dels afectats, en la roda de premsa que els pares dels afectats i els alumnes han fet aquest migdia amb membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que organitzà el piquet, i del col·lectiu antirepressiu Alerta Solidària.

Riutort ha insistit que tenen "proves" que la directora de l'institut -que han explicat que va ser qui va telefonar a la Policia- va "tergiversar" els fets quan va fer la denúncia. Per això li reclamen una rectificació pública i, si no la fa, n'exigiran la "dimissió immediata". Riutort també ha dit que demanen que la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, es retracti de les declaracions que va fer al Parlament dient que "un grup de radicals independentistes havien destrossat un institut". Ramis ha assegurat que qui no va actuar com calia era la Policia, que ha qualificat d'"escamots d'inseguretat ciutadana".

Els dos pares, acompanyats de César Oltra (AS) i Àlex Ocete (SEPC) i de desenes de pares i estudiants, han fet la roda de premsa en una taula tapada amb una tela verda a la porta de darrere d'El Corte Inglés de les Avingudes de Palma, devora de l'institut, perquè va ser en una habitació tancada del centre comercial on la Policia, que hi retenia -engrillonats- alguns estudiants després dels fets, n'hauria agredit un, segons han denunciat els afectats i els seus pares. "La Policia espanyola ha mostrat la seva cara més sàdica", ha assegurat Oltra, qui ha criticat l'actuació policial, la connivència d'El Corte Inglés deixant-los fer servir les seves instal·lacions per reprimir els estudiants, i la manca de veracitat d'alguns mitjans de comunicació que no varen contrastar la versió de la Policia.

De fet, els pares han admès que estudien la viabilitat d'emprendre mesures legals contra la Policia i contra els responsables polítics de la seva actuació, en una referència clara a la delegada del Govern espanyol a les Illes Balears, Teresa Palmer, a qui també reclamen explicacions pels fets. Mantenen que han intentat parlar amb la directora de l'institut fins a tres vegades, que el mateix dimarts, després dels fets, els havia citat a les 18.00 però que els va deixar plantats, sense atendre'ls, mentre dues furgonetes de la Policia custodiaven l'institut. Segons els pares, el bidell del centre els va reconèixer llavors mateix que no hi havia hagut cap destrossa.

Tant els pares, que han assegurat que sabien perfectament què feien i on eren els seus fills quan feien el piquet informatiu i que hi estan d'acord, continuen convençuts de la lluita dels docents. "Hem aconseguit posar en crisi tota la Conselleria d'Educació i el Govern balear", ha apuntat Ocete, descartant la "tranquil·litat" que aparenten els seus membres. Des del SEPC volen continuar les protestes contra unes mesures que volen "acabar d'espanyolitzar i mercantilitzar" el sistema educatiu.

stats