Balears 26/06/2017

El PP veta, 'in extremis', la proposició de llei contra les prospeccions

Aliança Mar Blava titlla el govern Rajoy d'”hipòcrita” i recorda a Ciutadans que pot revertir la mesura

Jaume Vinyas
2 min
El president del Govern central, Mariano Rajoy, en imatge d'arxiu.

PalmaL'Aliança Mar Blava ha titllat aquest dilluns d'"inacceptable" que el govern de Mariano Rajoy hagi vetat, finalment, la tramitació de la proposició de llei de protecció de la Mediterrània davant les prospeccions d'hidrocarburs, una iniciativa que fou aprovada per unanimitat pel Parlament.

Els populars van esperar fins al darrer moment i van registrar la decisió a la mesa del Congrés divendres a les 19.30 hores, quan mancava mitja hora perquè expiràs el termini per oposar-se a la tramitació. Amb tot, l'Aliança recorda que els vots de Ciutadans, PSOE i Units Podem a la mesa podrien contrarrestar la decisió del govern central. El vot de la formació taronja, per tant, serà clau. Ciutadans ja va assumir el vet de Rajoy a la tramitació de la tarifa plana als vols interinsulars assegurant, en paraules del portaveu parlamentari Xavier Pericay, que "la mesa només pot oposar-se a un vet quan incompleix la Constitució i la reiterada jurisprudència del Tribunal Constitucional". Amb tot, el diputat Toni Cantó va defensar de manera activa la proposta contra les prospeccions en unes jornades parlamentàries duites a terme a Madrid la setmana passada.

Segons l'escrit registrat, l'executiu central argumenta que l'aprovació de la proposició de llei suposaria un augment dels crèdits pressupostaris i una disminució dels ingressos. Mar Blava ha considerat, en un comunicat, uns arguments "d'escassa rellevància o, directament falsos". La plataforma considera "inacceptable" el vet del govern central, a qui acusa de tenir un "interès nul" en la "protecció mediambiental de la Mediterrània". En la nota, també acusen el govern del PP d'"hipocresia pel suposat compromís en la descarbonització de l'economia i la lluita contra el canvi climàtic, i en destaquen el menyspreu enorme cap a tota la societat balear i els seus representants polítics".

Mar Blava recorda, a més, que "mentre el govern Rajoy s'oposava a protegir les aigües espanyoles de la Mediterrània, el govern francès anunciava per a aquesta tardor l'aprovació d'una llei per prohibir, precisament, l'exploració d'hidrocarburs. "Tota una demostració de voluntat política per part de l'executiu francès, voluntat que no té el govern Rajoy.

stats