Balears 12/09/2017

El PP i Ciutadans veten de nou al Congrés la proposició de llei contra les prospeccions

La Junta de Portaveus del Congrés rebutja el recurs presentat per alguns grups parlamentaris

C. Buades
2 min
El Govern pretén que l’executiu estatal prohibeixi totes les prospeccions a la Mediterrània.

PalmaEl PP i Ciutadans han vetat de nou aquest dimarts al Congrés dels Diputats la proposició de llei del Parlament balear contra les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània impulsada per Aliança Mar Blava. En una reunió de la Junta de Portaveus, tots els grups parlamentaris excepte aquests s'han manifestat a favor d'aixecar el vet imposat en el debat de la proposició i han intentat, sense èxit, mantenir el recurs contra la decisió de la Mesa del Congrés del mes de juny.

Des d'Aliança Mar Blava, la plataforma en defensa de la mar Mediterrània de les prospeccions d'hidrocarburs, denuncien que el govern té "un plantejament energètic del segle XIX", ja que, quan "els països europeus estan descarbonitzant l'economia", l'executiu de Mariano Rajoy cerca petroli a la mar.

Per Carlos Bravo, coordinador de la plataforma, la posició més "incongruent i decebedora" és, però, la de Ciutadans: "Ens hi vàrem reunir al juliol i varen dir que estaven a favor de la proposició i que canviarien el seu posicionament" (fa dos mesos varen votar amb el PP el vet a la negociació de la proposta). "Ara reiteren la seva posició i això és una burla", subratllen.

La plataforma demanarà a les formacions del Parlament balear que recorrin la decisió davant el Tribunal Constitucional presentant un recurs d'empara. Consideren que la Mesa del Congrés està vulnerant els drets fonamentals dels diputats de les Illes i insisteixen en la manca d'"arguments jurídicament vàlids" del govern central a l'hora de rebutjar la proposta. De fet, asseguren que l'informe presentat per l'executiu no inclou una firma precisament per evitar que el seu autor o autora caigués en la prevaricació.

stats