Balears 17/09/2013

La Policia identifica 38 estudiants i dos denuncien agressions

Dos dels afectats diuen que han rebut cops durant un interrogatori. Mestres de l'IES Arxiduc Lluís Salvador neguen les destrosses i denuncien una actuació excessiva de la Policia

A. Zurimendi/ARA Balears
2 min
Cops en un dels estudiants

PalmaLa Policia ha identificat aquest dimarts al matí 38 estudiants, 35 dels quals menors de devuit anys, que en un piquet del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) amb motiu de la vaga indefinida en l'ensenyament havien entrat a l'IES Arxiduc Lluís Salvador de Palma. Els agents haurien dit a nou dels al·lots que els imputaran per desordres públics per l'entrada al centre educatiu, segons han informat els estudiants a l'ARA Balears.

Segons admeten els mateixos estudiants, els responsables de l'institut els havien advertit, en entrar-hi, que avisarien la Policia, i els agents els esperaven a la sortida. Dos dels estudiants, a més, asseguren que la Policia els ha retingut en una habitació de dins d'El Corte Inglés d'Avingudes -on havien intentat amagar-se-, i que allà agents de Policia els haurien interrogat i, mantenen, fins i tot copejat amb les porres. Tenen marques de grillons als canells i de contusions a diferents parts del cos i les han fotografiades.

Tot i que, segons agents de la Policia Local, algun estudiant hauria pogut causar danys en un rètol de l'institut, la delegada del Govern espanyol a les Illes Balears, Teresa Palmer, no ha sabut dir a IB3 Ràdio aquest matí que haguessin causat cap desperfecte. Ha parlat de possibles danys "en algun cotxe de qualque professor", però ha dit que esperava l'informe de la Policia. Això sí, ha apuntat que els estudiants havien entrat a l'institut amb una actitud "poc pacífica" i "coercitiva" i que aquesta manera de fer "no es pot tolerar".

Tot i això, la delegada del Govern espanyol parlava de 45 identificats -xifra que, més tard, la Policia a desmentit i ha rebaixat-. Segons l'agència Efe, a més, la Policia Nacional ha admès que havia actuat perquè els piquets impedien l'entrada a l'institut i perquè haurien entrat clavant puntades de peu al mobiliari del centre. Amb tot, l'Assemblea de Docents de l'IES Arxiduc Lluís Salvador s'ha posat en contacte amb l'ARA Balears per dir que el piquet ni tan sols ha entrat dins del centre i que, a tot estirar, ha arribat a l'entrada, tal com ha vist un professor que era a l'aula de just damunt i el conserge.

Els professors asseguren que el piquet ha fet alguna pintada -a la bústia del centre- "però no han alterat greument" "ni han causat cap destrossa". Els membres de l'Assemblea de Docents de l'institut mantenen que ha estat excessiu, fins i tot, cridar la Policia.

A més a més, alguns dels pares dels al·lots també han manifestat la seva indignació pels fets ocorreguts aquest matí. Tant és així que diverses famílies s'han adreçat avui horabaixa a l'IES Arxiduc per a demanar contes a la directora del centre. Els pares i mares no han estat atesos per l'equip directiu i just han estat remesos a demanar informació a la Policia nacional.

Així mateix, Antoni Joan Ferrer, pare d'un dels menors, ha fet públic un comunicat en el que dóna suport als joves. "Qui ens protegeix? Un estat, esdevingut policial, que abusa de la seva autoritat sense identificar-se (els policies duien amagat el seu número identificatiu) i que, sense donar cap tipus d'explicació, pot violentar un ciutadà (en aquest cas menor d'edat)".

stats